Egészség

Ébredés koffein nélkül

Van úgy, hogy az ember lánya képtelen eleget aludni: sír a gyerek éjszaka, beteg a férfi mellettünk, túl későn sportoltunk, aggódunk valamiért, vagy egyszerűen annyi dolgunk volt, hogy nem tudtunk értelmes időben lefeküdni. Ilyenkor azonban nem muszáj a másnapi túlélés érdekében rögtön a koffeinhez fordulnunk: ezekkel a tippekkel kicsit összeszedhetjük magunkat anélkül, hogy meginnánk két liter kávét óránként.

Reggelizzünk tojást!

A tojások nagyon jól feltöltik az energiaraktárainkat, ráadásul könnyű reggelinek is számítanak, így a megemésztésükre nem kell a szervezetünknek túl sok energiát pazarolnia.

Igyunk eleget!

Ha keveset aludtunk, és még szomjasak is maradunk, az olyan, mintha lesokkolnánk a szervezetünket. Ha fájni kezd a fejünk, vagy úgy érezzük, kifejezetten ránk telepedett a fáradtság, akkor igyunk néhány nagy korty tiszta vizet vagy citromos csapvizet. A cukros üdítőket azonban kerüljük, mert ezek csak feldobják a vércukorszintünket, ami aztán nagyon hamar visszaesik, éhséggel és fáradtsággal járva.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Eszegessünk napközben!

Soha ne legyünk éhesek, de ne is együk tele magunkat, mindegyik megoldás energiahiánnyal járna. Együnk kisebb adagokat, de sokszor, és folyamatosan töltsük fel az energiaraktárainkat.

Masszírozzuk a szemünk közötti területet!

A homlokunk szemeink közötti területe nagyon jól reagál az érintésre, ha óvatosan masszírozzuk egy-két percig, azzal hozzájárulhatunk a vérkeringés felgyorsításához, így pedig nem fog olyan sápadtnak és fáradtnak tűnni az arcunk.

Nyújtózzunk!

Bármilyen furcsán is hangzik, ha kinyújtjuk az izmainkat, végzünk néhány jógagyakorlatot, és mozgunk egy kicsit, az sokat segít abban, hogy felébredjünk, és éberebbnek érezzük magunkat napközben. Kezdjük a napot egy tízperces jógagyakorlat sorral, ami felébreszti a testünket.