Egészség

Kiket vehetnek előre az oltásnál? - szakmai ajánlás a háziorvosoknak

A háziorvosok oltási tevékenységét segítő szakmai ajánlást készítettek a háziorvosok szakmai vezetői. A szakmai ajánlás abban segíti a háziorvosokat, hogy milyen különösen kiemelt kockázatnak számító krónikus betegséggel rendelkező oltandókat részesítsenek előnyben az oltási program végrehajtása során. Az ajánlás rögzíti, hogy minden, az oltás szempontjából kiemelt preferencia csoportokon belül is fontos, hogy érvényesüljön az életkori szempont.

A koronavirus.gov.hu oldalon megjelent Dr. Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos szakmai kollegiális vezetőjének tájékoztatása a szakemberek munkájával kapcsolatban.

A szakmai ajánlás megalkotásánál a járvány eddigi tapasztalatait, a vírusfertőzés súlyos lefolyásával szenvedő betegek és az eddig koronavírus-fertőzéssel elhunytak alapbetegségeit, valamint a nemzetközi irodalmi adatokat tartották szem előtt. A szakmai ajánlás négy preferencia szintet jelöl meg az oltás sorrendjének szempontjából.

Az ajánlás nem kötelező érvényű, inkább egy szakmai iránymutatás a háziorvosoknak, meghagyva erős orvosi szabadságukat abban, hogy ők – ismerve az oltásra regisztrált pácienseik állapotát és kórelőzményét – kiknek az oltását tartják sürgetőbbnek. Fontos hangsúlyozni, az oltási rend változatlan, és abban továbbra is a regisztrált idősek oltása az első. Ennek köszönhetően az eddig regisztrált 65 év felettiek több mint háromnegyede már meg is kapta az oltást.

Ugyanakkor mind az idősek, mint a 60 év alattiak körében még több százezren várnak a vakcinára, ezért a háziorvosoknak naponta kell felelős döntéseket hoznia arról, hogy az épp rendelkezésre álló vakcinával kiknek az oltását részesítsék előnyben.

A főszabály továbbra is az, hogy a regisztrált idősek oltása a legsürgetőbb, hiszen életkoruknál fogva ők vannak leginkább kitéve a fertőzés súlyos, akár halálos kimenetelének.

A háziorvosoknak készített szakmai ajánlás rögzíti, hogy minden, az oltás szempontjából kiemelt preferencia csoportokon belül is fontos, hogy érvényesüljön az életkori szempont. Tehát például a háziorvos praxisában regisztrált cukorbetegek közül természetesen az idősebb oltása megelőzi a fiatalabbat. Ugyanakkor két hasonló korú idős ember között is nagy lehet a kockázati különbség, például egy 65 éves cukorbeteg oltása egyértelműen sürgetőbb, mint egy ugyanolyan korú egészséges, vagy cukorbetegséggel nem rendelkező személyé. Az is életszerű, hogy egy 45-50 éves kórosan elhízott, esetleg még cukorbetegséggel vagy szív-és érrendszeri betegséggel küzdő beteg számára a védőoltás sürgetőbb lehet, mint akár egy tőle pár évvel idősebb, de ismert alapbetegséggel nem rendelkező személyé.

Akár az idős, akár a fiatalabb korosztályból hív be a háziorvos oltandót, mindenképpen érdemes bizonyos krónikus betegségeket illetve állapotokat kiemelt kockázatnak tekinteni, és az azzal rendelkező oltandókat előnyben részesíteni az oltás megszervezésekor. Mindezzel csökkenthető a súlyos betegségek és hosszú távon a halálos áldozatok száma is.

A szakmai ajánlás 4 preferencia szintet jelöl meg.

Az 1-es csoportba a legsürgősebben beoltandók tartoznak: a regisztrált 65 év felettiek, a várandósok és azok a betegek, akik az immunrendszert gyengítő onkológiai kezelés (pl. kemoterápia), immunszupresszív kezelés előtt állnak, illetve ugyanilyen okból a transzplantációs listán levő páciensek.

A 2. preferenciacsoportba azok a regisztrált oltandók tartoznak, akik az eddigi klinikai tapasztalatok alapján betegségüknél fogva extrém módon ki vannak vírusfertőzés súlyos, akár végzetes lefolyásának. Ide tartozik például az extrém elhízásban, a diabetes mellitusban (cukorbetegség), a súlyos krónikus szívelégtelenségben, a súlyos légzőszervi betegségben, a stroke-on átesett, a dializált vagy krónikus vesebetegségben szenvedő betegek, és a szervátültetett betegek.

A szakmai ajánlás 3. preferencia szinten javasolja megfontolni a háziorvosoknak, az egyes kockázati betegségben szenvedőkkel ( aktív onkológiai kezelés, az immunszuppresszív, biológiai kezelés és a szervtranszplantáció előtt álló személyekkel) egy háztartásban élő családtag oltását az úgynevezett „fészekimmunitás” kialakítása céljából.

Az oltás szempontjából 4-es prioritási szinten javasolt kezelni bizonyos egyéb krónikus, de egyensúlyban lévő légzőszervi és szív-érrendszeri betegségeket, krónikus vese- és májbetegségeket, egyes ideggyógyászati (pl. Parkinson-kór, sclerosis multiplex) és immunológiai kórképeket.

Az országos otlási munkacsoport megbízásából a háziorvosok szakmai vezetői az oltás kezdte óta segítik javaslataikkal mind az oltási munkacsoport, mind a háziorvosok munkáját.

kiemelt kép: illusztráció/ MTI