Egészség

Kalciummal a csontok egészségéért

Kevesebb az elhízott gyerek, de még mindig nem dőlhetünk hátra; ráadásul rossz példával járunk elöl, ugyanis nem csak a kicsik, de mi, felnőttek sem eszünk elég zöldséget és tejterméket.

Megtorpant ugyan a magyar gyerekek körében a túlsúlyosak és az elhízottak aránya, de a 11-12 évesek csaknem egyharmada továbbra is többlet testtömeggel bír; ráadásul minden harmadik tíz év körüli gyereknél kritikusan alacsony a csontok növekedéséért felelős kalcium bevitele, negyedüknél pedig a zöldség-és gyümölcsfogyasztás is messze elmarad az ideális mennyiségtől – derült ki a Danone és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felméréseiből.

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint egyszerre kell bővíteni a gyerekek és a felnőttek egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit, ugyanis a kicsikre és a nagyokra egyaránt igaz, hogy kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, illetve a kalciumbevitel mértéke sem elégséges. Felméréseikből ugyanakkor az is kiderül, hogy hatékony és korai ismeretterjesztéssel komoly eredményeket lehet elérni a táplálkozási szokások javításában és ezzel együtt a krónikus betegségek megelőzésében is.

Forrás: 123rf.com

Forrás: 123rf.com