Egészség

Nyitnak az üzletek, újraindulnak a szolgáltatások és módosul a kijárási tilalom!

Az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően pedig elértük a két és fél millió beoltottat.

Magyarország oltási rendje a terveknek megfelelően, Európában kiemelkedően teljesít. Magyarország átoltottságban duplán veri az EU-átlagot. Az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően pedig elértük a két és fél millió beoltottat.

Orbán Viktor Facebook-oldalán jelentette be tegnap, hogy „a mai napon fontos mérföldkőhöz érkeztünk, 2,5 millió honfitársunk beoltva”.

„Egy hónap alatt 2,5-szeresére növeltük a beoltottak számát, ezért holnaptól nyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások. Járványügyi intézkedések lesznek, arra kérem önöket, ezeket tartsák be”– hívta fel a figyelmet.

„Az oltást hasonló tempóban folytatjuk. Az orvosok és az ápolók munkáját köszönöm, a magyar embereket pedig arra kérem, regisztráljanak, és vegyék fel az oltást. Magyarország lehet, Magyarország lesz az az európai ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek. Nekünk minden élet számít!”– jelentette ki.

Az alábbi szabályok lépnek életbe:
– A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
– Az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lehetnek nyitva.
– Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként -egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
– A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.
– A vendéglátó üzletek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
– A pedagógusok oltását követően az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.

A koronavírus elleni vakcinára a regisztráció folyamatos a Vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az a 60 év feletti, aki még nem tette, postán is visszaküldheti a Magyar Államkincstárhoz a jelentkezését. A regisztráltak névsorát heti rendszerességgel frissítik és továbbítják a háziorvosokhoz.

Amennyiben valakinek nincs internetes elérhetősége, az interneten történő regisztrációban rokona, ismerőse is nyújthat segítséget részére, így tudnak a leggyorsabban regisztrálni.

Ha valaki az oltásra történő regisztrációkor pontatlanul adta meg az adatait, és emiatt a neki küldött értesítőben téves adatokat tapasztal, akkor az ingyenesen hívható 1818 telefonszámon vagy az adatvedelem@neak.gov.hu e-mail-címen kérheti a regisztrációkor megadott adatai pontosítását, javítását.