Egészség

Covid szövődmények a 10 éves magyar kislánynál: Vegyétek komolyan, ti is bekerülhettek a kórházba

A 10 éves Maxima nagyon bölcs és igazi kis hős, érdemes rá hallgatni.

Az M1 Meggyógyultak riportsorozatában nemrég egy 10 éves kislányt mutattak be, aki tünetmentesen vészelte át a koronavírus-fertőzést, ennek ellenére egy hónappal később súlyos szövődmények jelentkeztek nála, sokszervi gyulladással kórházba is került. Most már otthon lábadozik, de még sokáig tarthat, amíg teljesen felépül.

Maxima 10 évesen, tavaly decemberben kapta el a koronavírust. A kislánynak nem voltak tünetei, így csak egy hónap múlva derült ki a fertőzés, amikor hirtelen rosszul érezte magát. Sokszervi gyulladást kapott.

Az első napon fáradt volt és szédült, az ötödik napon már kórházban kellett ápolni. Édesanyja szerint voltak olyan kritikus pillanatok, amikor az egész családnak erősnek kellett lennie – írta a hirado.hu.

A kislánynak szinte minden szervét, a lépét, a máját, a bélrendszerét- és a szívizmát is érintette a gyulladásos betegség, emellett a tüdejében víz keletkezett, koszorúér-tágulata és szívritmuszavara is lett. Bár már túl van a nehezén, még hosszú idő mire teljesen felépülhet.

Maximát a Heim Pál Gyermekkórház Covid-részlegén kezelték. Itt először 2020 októberében jelentkezett az első gyerek, akinél a koronavírus miatt sokszervi gyulladás alakult ki. Azóta ebben a kórházban több mint ötven beteget kezeltek, közülük huszonöten kerültek intenzív osztályra.

A koronavírus első hullámában az orvosok még úgy gondolták, hogy a gyerekeket nem veszélyezteti komolyan a betegség. Ma már egyre több fiatal kerül súlyos szövődményekkel kórházba.

„Vegyétek komolyan, mert ha gyereketek van, akár ő is elkaphatja, ti is elkaphatjátok, be is kerülhettek a kórházba meg minden. Titeket is szurkálhatnak felnőtteket, persze ezt nem érzitek meg, de gyerekeknek nagyon fájhat” – üzente a kislány.