Egészség

Karikó Katalin: 66 évig nem voltam reflektorfényben, ilyenkor ez már nem száll az ember fejébe

A Kossuth rádió Felfedező - az egészségről című műsorában adott interjút nemrég Karikó Katalin. A beszélgetés azt is megmutatja, hogy miért emelheti meg mindenki a kalapját a kutatóbiológus előtt.

Az mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnökét arról is kérdezték, mit szólt ahhoz, hogy világsztár lett.

“66 évig nem voltam reflektorfényben és ilyenkor ez már nem száll az ember fejébe. Mint ahogy régen sem engedtem meg, hogy más definiálja, hogy ki vagyok én. Amikor épp nem a legkellemesebb vélemény volt rólam és mondtak dolgokat, akkor sem engedtem meg, hogy engem azáltal definiáljanak és most sem gondolom, hogy ilyen-olyan hős lennék. Számomra a hősök, azok az orvosok, egészségügyi dolgozók, akik tavaly, amikor semmi vakcina nem volt, mindennap elmentek dolgozni. A betegeket ápolták, amikor megfertőződhettek, meghalhattak volna. Ők igen! Ők hősök! Én csak csináltam a munkámat, nem száll a fejembe. Nem gondolom, hogy több vagyok” – mondta a Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus.

Érdemes meghallgatni a teljes beszélgetést, mert többek között szó esik arról, hogy mit szólna, ha megkapná a Nobel-díjat és mi vitte előre akkor is, amikor nem hittek a sikerében:

Mint ismert, az Emberi méltóságért kitüntetéssel ismerte el Karikó Katalin munkásságát pénteken Budapesten az Emberi Méltóság Tanácsa.
Karikó Katalin beszédében hangsúlyozta, hogy nagy megtiszteltetés számára megannyi neves előd után ezt a kitüntetést megkapni.
A biokémikus felidézte, hogy több évtizede külföldön él ugyan, de családjával együtt mindig is magyar maradt, gyermekeit is magyarul nevelte, így ők is szívesen járnak ide.
Magyarországon tanulta meg az alaptudományokat, itt kezdte el alkalmazni a tudását, a vírusokat kutatni. Az Egyesült Államokban sem volt mindig könnyű az élet, hiszen olyan tudományterületet választott, amelyben sokan nem hittek – emlékezett.
Nyolcadik éve Németországban dolgozik munkacsoportjával, amellyel tovább folytatják kísérleteiket az mRNS más típusú alkalmazásait – például rákos betegségek vagy szívelégtelenségek kezelése – is kutatva – mondta a kitüntetett biokémikus.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke, mielőtt átvette az Emberi Méltóságért kitüntetést idősebb Lomnici Zoltántól, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökétől Budapesten 2021. május 7-én. MTI/Balogh Zoltán