Egészség

Mitől alakulhat ki a gluténérzékenység?

A lisztérzékenység kialakulásának okát kutatták amerikai tudósok. Végül olyan összefüggést találtak a betegség megjelenésére, amelyre korábban nem is gondoltak.

Frissen lisztérzékenységgel diagnosztizált gyermekeket és fiatalokat vizsgáltak meg a New York-i Egyetem Langone orvostudományi központjának szakemberei. Összesen harminc 3 és 21 éves kor közötti páciens vérét vetették alá a kutatásnak. Azt vizsgálták, hogy mennyi és milyen mérgező anyagok fordultak elő a vérükben. Természetesen össze vetették az eredményeket más, cöliákivál nem küzdők vérének adataival.

Fotó: shutterstock/Chones

Végül arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy azoknál a gyerekeknél és fiatal felnőtteknél, akiknek vérében magas volt a rovarölőszerek szintje, kétszer nagyobb valószínűséggel állapítottak meg cöliákiát, mint azoknál, akiknek szervezetében nem voltak felhalmozódva ezek az anyagok.
Az is kiderült, hogy a nők körében sokkal gyakoribb a glutén allergia. Ennek oka lehet, hogy a növényvédőszereknek való fokozott kitettség legkevesebb nyolcszorosára növelte a lisztérzékenység kockázatát.

Azon fiatal nők körében akár kilencszer nagyobb lehet a lisztérzékenység kialakulása, akiknek vérében magas volt az ételfőző és -tároló fémfelületek gyártásához használt – perfluoroalkil vegyületek szintje – írta a Medicalxpress.com hírportál cikkét idézve az MTI.

Azon férfiaknál, akiknek vérében magas volt az égésgátlóként használt polibrómozott-difenil-éterek szintje, azok kétszer nagyobb eséllyel lettek gluténérzékenyek.

A felsorolt mérgező anyagok mind az állatok, mind az emberek hormonrendszerét károsítják. Ugyanakkor eddig a tudósok kutatási eredményei azt mutatták, hogy a gluténérzékenység genetikailag öröklődik.

„A tanulmányunk szolgáltatja az első mérhető összefüggést a környezetben előforduló mérgező anyagoknak való kitettség és a cöliákia között” – mondta Jeremiah Levine, a tanulmány egyik készítője.

Ahhoz, hogy végleges bizonyságot kapjon a mérgező anyagok okozta lisztérzékenység, még számos további vizsgálatot tartanak fontosnak a kutatók.