Egészség

A fogyás titka a bőséges reggeli

Beigazolódott a régi mondás. Ez jó hír azoknak is, akik fogyókúráznak. Már csak azt kell megoldani, hogy mindennap legyen rá idő is.

A mondás szerint: reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus. Úgy látszik, hogy nem véletlenül találták ki eleink, ugyanis mára tudományosan is bebizonyosodott, hogy ezzel teszünk jót a testünknek. Legalább is, mindenek előtt a bőséges reggelivel.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ugyanis német tudósok vizsgálni kezdték a bőséges reggeli hatását a szervezetre.

-Eredményeink azt mutatják, hogy a reggelire elfogyasztott étel, függetlenül attól, mennyi kalóriát tartalmaz, kétszer akkora diéta indukálta termogenezist (DIT) idéz elő, mint ha ugyanazt az ételt vacsorára fogyasztanánk el – idézte Juliane Richtert, a Lübecki Egyetem kutatóját, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálra hivatkozva az MTI. Vagyis az, aki nagyon bereggelizik kétszer annyi kalóriát égethet el, ezzel megelőzheti az elhízást és a magas vércukorszintet.

A DIT egyébként azt a kalóriamennyiséget tükrözi, amelyet a szervezet eléget annak érdekében, hogy feldolgozza és megeméssze az elfogyasztott ételeket, és megmutatja azt, milyen jól működik a szervezet anyagcseréje, és az miként különbözik az étkezések időpontjától függően.

A német kutatók 16 embert vizsgáltak, akik először a kísérletben alacsony kalóriaértékű reggelit és magas kalóriaértékű vacsorát fogyasztottak. Mindez után megvizsgálták azt is, hogy mi történik, ha megfordítják, vagyis magas kalóriatartalmú reggelit kapnak és alacsony kalóriatartamú vacsorát.

Kiderült, hogy az alacsonyabb kalóriaértékű reggeli fogyasztása növelte az étvágyat, különösen az édességek iránti vágyat.

-Azt tanácsoljuk, hogy az elhízott betegek, csakúgy mint az egészséges emberek, inkább nagy reggelit fogyasszanak, mint nagy vacsorát, hogy csökkentsék testsúlyukat és megelőzzék az anyagcserezavar okozta betegségeket – mondta Richter.