Egészség

Flexitáriánus étrend – mit kell tudni róla?

Az étkezési irányzat azt hivatott szolgálni, hogy egészséges egyensúlyba hozza a hús- és zöldség fogyasztást. Elsősorban azoknak szól, akik nem tudnak lemondani a húsról.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A flexitáriánus étrend két szó összevonásából született: a vegetáriánus és a flexibilis kifejezésekből. Ezzel próbálták a kifejlesztői érzékeltetni az étrend lényegét. Ugyanis, aki belekezd a flexitáriánus étrendbe, az elsősorban növényeket ehet, némi hússal, tejtermékkel, hallal és tojással kiegészítve.

A flexibilis szó egy része azonban nem véletlenül van az elnevezésében, ugyanis rugalmasan kezeli az alapanyagok használatát. Inkább iránymutatást ad és nem tilt. Ugyanakkor arra ösztönöz, hogy kerüljük a feldolgozott élelmiszereket és azokat is, amelyekhez mesterségesen adtak hozzá cukrot. De a sima cukor fogyasztását is javasolja abba hagyni. Az ételek legyenek a lehető legkevésbé feldolgozottak.
Mindezen túl arra is inspirál, hogy a fehérjét elsősorban növényekből, például a hüvelyesekből (bab, borsó, lencse) szerezzük be a testünk számára és csak kiegészítő jelleggel fogyasszunk húst.

A flexitáriánus étrend szabálya, hogy hetente legalább két napon át, de jobb esetben akár öt napon át is, zárjuk ki az ételeink sorából teljesen az állati eredetű termékeket.
Mivel meglehetősen kalóriaszegény ez az étrend, így remekül lehet vele fogyókúrázni is. Ugyanakkor számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti, mint például a rákbetegség, 2-es típusú diabétesz valamint a szív- és érrendszeri problémák.