×

Egészség

Ültess aloe verát, nem bánod meg

Minden háztartásban kell lennie legalább egy cserépnyi aloe verának. Külsőleg és belsőleg is egyaránt használhatjuk egészségünk megőrzésére. Miért vennénk bolti krémeket, ha készíthetünk sajátot is?

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Azt már a gyakorlottabb háziasszonyok tudják, hogy az aloe vera zselé remekül helyrehozza a napégést és kisebb sérüléseket is sikerrel gyógyíthat vele. Azonban ennél jóval sokoldalúbb ez a csodás növény. Ha már a bőrnél tartunk, jó, ha tudjuk, hogy kiváló antibiotikum, mert gátolja a baktériumok és gombák elszaporodását. Így jó hatással van például a fejbőr fertőzéseire és csökkenti a hajhullást. A benne lévő vitaminok pedig táplálják a fejbőrt és a hajat is. Mindezen túl pedig hidratálja a bőrünket és csökkenti a ráncok kialakulását. Ugyanis jó hatással van a kollagén termelésre.

Belsőleg is kiváló hatása van a szervezetünkre az aloe verának. Tele van vitaminokkal. Található benne B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, C- és A-vitamin. Ásványi anyagok kiváló forrása is, van benne kálcium, cink, vas, magnézium, réz és kálium.

Az aloe vera az emésztés segítésében is kiváló partner. Megnyugtatja a beleket, segít a gyomorfekélyek gyógyulásában és visszaállítja a belek mikrobiológiai egyensúlyát. Az emésztőrendszeren keresztül segít méregteleníteni is a szervezetünket – hívja fel a figyelmet a Natural living idea. De a bőrünkön keresztül is segít eltávolítani a testünkben felesleges anyagokat. Ugyanígy belsőleg alkalmazva erősíti az immunrendszert.

Acidózis esetén is segít az aleo vera. Ez az állapot annyit jelent, hogy a szervezet Ph-értéke megváltozik és ez okozhat mentális és fizikai fáradtságot, fertőzésekre való fokozott érzékenységet, étvágyatalanságot vagy akár dezorientációt is. Enyhe esetben kiválóan megszünteti mindezt az aloe vera.

Aloe verát tartani otthon nem nagy mutatvány. Akinek van, szívesen tovább ajándékoz belőle, mert meglehetősen szapora növény. D, ha nincs ilyen szomszéd a környezetedben, akkor sem egy ökör ára, ha virágosnál vagy barkácsáruház növényosztályán szerzed be. Csak állítsd napos helyre, öntözd mérsékletesen, nem baj, ha néha kiszárad a földje. Akkor tudod, hogy szomjazik, ha az egyébként lédús, dundi levelei elkezdenek fonnyadni. Ha túl sok növény fejlődne egy cserépben, akkor tavasszal érdemes átültetni.