Egészség

Öt tévhit a fogyókúrákról és a fogyásról

Íme pár tévhit, melyeket nem árt tisztázni.

Az Atkins diéta

Robert Atkins 1958-ban kidolgozott egy alapvetően alacsony szénhidrát tartalmú diétát, ami később a 70-es évekre hatalmas népszerűségnek örvendett. A diéta alapja: húst hússal és zsírral, esetleg néha egy kis tojással, és pár szál salátával. A probléma csak ott kezdődik, hogy semmilyen étrend nem lehet egészséges akkor, ha egy-vagy több ételcsoportot teljesen kiirtunk belőle. A hús diétától azért kezdtek fogyni az emberek, mert egy idő után étvágytalanság lépett fel a túl sok zsír és protein fogyasztásától. A diéta egyébként szív-és érrendszerei megbetegedésekhez vezethet. Kerüljük tehát az extrém egyoldalú étkezést, mert lehet, hogy rövid távon fogyhatunk valamennyit, de a szervezetünk később bosszút áll rajtunk, és az Atkins-féle hús alapú étrend ahhoz vezet, hogy a befejeztével annyira kívánni fogjuk a szén-hidrátot, hogy többet szedünk vissza, mint amennyit lefogytunk.

(Fotó: unsplash.com)

Este hat után semmit sem szabad enni

Nagy tévedés, ugyanis a szervezet köztudottan akkor tud zsírt égetni, ha 3-4 óránként eszel valami keveset. Természetesen este hat után ne egy tál pörköltöt egyél, de ha korog a gyomrod, és az éhségtől még rosszul is alszol, akkor biztos lehetsz benne, hogy valami nincs rendben. Érdemes enni valami könnyűt, például egy tál gyümölcsöt dióval, mandulával, esetleg egy kis tál zabkását, vagy valamilyen könnyű salátát. Az természetesen nem egészséges, ha alvás közben is emésztenie kell a gyomrodnak, de ha például este 10-11 körül fekszel le aludni, és este 7-kor vagy akár este 8-kor még eszel valami könnyű csemegét, attól biztosan nem fogsz hízni, és még jól ki is tudod magad aludni.

A tejtermékek hizlalnak

Persze aki vegán életmódot folytat, és állítja, hogy a tejtermékek nélkül is lehet teljesen egészséges életet élni, végső soron igazuk van, de akik diétáznak, azoknak kifejezetten ajánlani szokták a tejtermékek fogyasztását. A zsír szegény joghurt például segít az emésztésben, és a kálciumnak elmaradhatatlan szerepe van a zsírégetésben. Alapvetően a kálcium az, aminek mindenféleképpen szerepelnie kell egy hatásos diétában, ezt persze ha nem fogyasztasz tejtermékeket, máshonnan is beviheted, de mégis egyszerűbb hozzájutni a tejtermékek fogyasztásával. Az igaz, hogy a sajtok nagy zsír százalékot tartalmaznak, de a mozzarella vagy a feta sajt mind zsírszegény sajtoknak számítanak, amelyeket nyugodtan beiktathatsz az egészséges fogyókúrádba. Ha pedig a kávédat eddig tejjel ittad, ezután is nyugodtan megteheted!

Ha az van ráírva a termékre, hogy light akkor nyugodtan eheted

Az üdítőknél ez valóban igaz és fontos is, hogy fölöslegesen ne igyál cukrosat, de csomó másféle élelmiszernél becsapós lehet a light címke. Az előregyártott és becsomagolt ételeknél vigyáznod kell mi is van a dobozban attól még, hogy diétás ételként árulják őket. Mindig nézd meg, a zsírtartalmat, mert attól még, hogy cukor-csökkentett, a zsír tartalmat még megemelhetik. Ugyanez igaz a müzli szeletekre. Bár azt hinnénk a müzli szelettel nem nyúlhatunk mellé, mégis sok ilyen terméket túl cukroznak. Szóval attól még, hogy valamilyen étel diétásnak tűnik, ne adagold túl, mert nagy dózisban ugyanúgy hizlalhat, mint a nem lightos testvére.

A fogyás alapja a mérsékletesség

Na és ki tud folyamatosan mérsékletesen élni? Persze alapvetően igaz ez az állítás, de az sem jó út, ha egyfolytában kalóriákat számolsz, és mindennek dekára pontosan stimmelnie kell az étrendedben. Ha van olyan étel, ami fogyókúrás és szereted is, abból nyugodtan ehetsz sokat, amíg tényleg tele is leszel. Ha pedig mindig mindent megvonsz magadtól, ami hizlal, akkor a végén vagy valamilyen étkezési zavarod lesz, vagy egy nap nekirontasz a hűtődnek és mindent megszel. Csináld úgy, hogy minden héten kiválasztasz egy vagy két napot, amikor megengedsz magadnak egy-két olyan ételt, amit tilos lenne. Hidd el, sokkal könnyebb lesz így betartani a diétát a hét többi napján, mintha egyszerűen csak feladnád az egészet.