×

Egészség

A petrezselyem szuper hatásai

A petrezselyem a magyar tradicionális konyha talán legnépszerűbb fűszernövénye, ám mégsem használunk annyit, mint kellene. Szuper hatásai vannak az egészségre, ezért is tartják az egyik leghatékonyabb növényként a betegségmegelőzésben.

Gazdag tápanyagban és vitaminokban

A petrezselyem egyik csodája, hogy tartalmaz fehérjét, és egy kevés zsírt, mellyel egyedülálló a fűszernövények között. Magas A, C, K-vitamin forrás, és a kálium, illetve vas tartalma is jelentős. Az A-vitamin a szemek egészségében játszik nagy szerepet, a K-vitamin pedig a véralvadáshoz és a csontok egészsége szempontjából nagyon fontos. Emellett még az antioxidáns-tartalma is kiemelkedő: gazdag a flavonoid nevű antioxidánsban, ami csökkenti a rákos betegségek kialakulását, és a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Érdekes tény, hogy a szárított petrezselyem sokkal több antioxádánst tartalmaz, mint a friss petrezselyem.

Fotó: shutterstock/Brent Hofacker

Jót tesz a vesének

A felmérések szerint, akik rendszeresen fogyasztanak petrezselymet, azok öreg korukra sem szenvednek semmilyen vesebetegségben. A petrezselyem támogatja a veseműködést, vízhajtó hatással bír, illetve segít a meglévő vesekövek lebontásában.

Enyhíti az ízületi fájdalmat, és izomlazító hatású

A petrezselyemnek többek között még gyulladáscsökkentő hatása is ismert, így az ízületi betegségekben szenvedőknek kifejezetten ajánlják, hogy naponta fogyasszák. A petrezselyem emellett segít ellazítani az izmokat, így egy kiadós edzés után érdemes petrezselymet szórnunk az ételre, vagy akár a reggeli turmixunkba is belekeverhetjük.

Hatékony vaspótló

A petrezselyem vastartalma igen magas, ezért a vérszegénységben szenvedőknek is gyakran javasolják a fogyasztását.

Segíthet a rákos megbetegedések megelőzésében

A petrezselyem antioxidáns-tartalma miatt segít a szervezetnek leküzdeni a szabad gyökök káros hatásait, védi a DNS-t a károsodástól, és a rákos sejtek elpusztításában is segítséget nyújthat.