Egészség

Ezért pirulunk el zavarunkban

Ez a jelenség bármennyire is bájos, sokan nagyon kellemetlenül élik meg. Hiszen ilyenkor az arcunk pírja elárulja az érzéseinket, és ettől még jobban zavarba jövünk. De vajon mi játszódik le a szervezetünkben ilyenkor?

A fizikai oka
Amikor zavarba jövünk, az idegrendszerünk ellazítja az arcunk izmait, hogy ne merevedjenek be. Ha ellazulnak az arcizmok, az erek is kitágulnak, így a bennük áramló vér is jobban látszódik, ez okozza a pirulást. Ez a jelenség minden embert érint, de az, hogy kinél mennyire látszódnak át a piros foltok, attól függ, hogy mennyire átlátszó és vékony a bőr. Ezért van, hogy a világos bőrű embereknél gyakoribb és látványosabb a pirulás.

Fotó: shutterstock/Cookie Studio

Személyiségtől is függ
Az illető személyiségének is nagy szerepe van a pirulás gyakoriságában, hiszen a jelenség akkor mutatkozik, ha zavarba jövünk, ha kellemetlenül érezzük magunkat, ha bűntudatunk van, vagy ha szégyelljük magunkat. A felmérések szerint az introvertált, szorongó, depresszióra hajlamos emberek gyakrabban pirulnak el.

Hazugságvizsgálóként is működhet
Egy másik felmérés szerint a pirulás szociális jelzőrendszerként is működhet, ami azt mutatja, hogy az illető mennyire őszinte. A felmérés azt bizonyította be, hogy azok, akik teljes szívükből, őszintén kérnek bocsánatot, hajlamosak elpirulni. Így a pirulás jelezheti, hogy az illetőnek mennyire valódiak a megbánással kapcsolatos érzései.
Végül arra jöttek rá a szakértők, hogy bár a piruló ember kellemetlenül érezheti magát az arcán megjelenő pír miatt, a külső szemlélők ezt gyakran szimpatikusnak, sőt bájosnak tartják, és szinte mindig pozitív érzelmeket kötnek hozzá.