×

Egészség

Rácáfolunk – mítoszok az immunerősítéssel kapcsolatban

Ebben az időszakban mindannyiunk törekszik arra, hogy felturbózza a szervezetét. Ám a sokféle baráti tanács és legendák közepette nehéz eldönteni, mely módszerek működnek ténylegesen is.

Hogy biztos legyél abban, hogyan erősítsd meg az immunrendszered, ezeket a mítoszokat érdemes lesz elfelejtened!

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

A C-vitamin hipp-hopp megerősíti az immunrendszered
Persze, a C-vitamin nagyon fontos a szervezeted számára, de a hirtelen bevett nagy dózisú C-vitamin tabletta nem sokat változtat az egészségeden. A legtöbb kutatás szerint a pár napos C-vitamin kúra még nem tesz ellenállóbbá a megfázások ellen. De, ha hosszútávon változtatod meg az életmódodat, sokat alszol, és naponta fogyasztasz zöld levelű zöldségeket, az már sokkal többet ér. A szakértőknek egyébként az a véleménye, hogy a kiegyensúlyozott étrend már önmagában is fedezi a napi C-vitamin bevitelt, és ez sokkal jobbat tesz a szervezetednek, minthogy hol nagyobb adag C-vitamint szedsz be, hol pedig hetekre felhagysz vele.

A multivitamin tablettában minden benne van, amire szükséged lehet
Bár a multivitamin tabletták ártani nem ártanak, de a szakértők szerint ez sem tesz nagy különbséget az immunrendszered tekintetében, hacsak nem szenvedsz belőle nagy hiányt. Inkább azoknak ajánlott, akik kemény diétába kezdenek, és az étrendjükben nem elegendő a szénhidrát bevitel. Az immunrendszert nagyobb eséllyel tudod megerősíteni kellő pihenéssel, mozgással és kiegyensúlyozott táplálkozással, mint ezekkel a tablettákkal.

Az immunrendszert nem lehet megerősíteni
Azért megnyugodhatunk, mert az sem igaz, hogy ne tudnánk megerősíteni az immunrendszerünket, csak nem napokon belül. Ha eddig nem tetted, most kezdj el figyelni arra, hogy mindennap meg legyen a napi 8 óra alvás, hogy elegendő rostot, friss zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, és, hogy sokat legyél a szabad levegőn. Ezt hívják az egészséges, energikus életmód „szentháromságjának” az orvosok, ami mellett természetesen nem árt, ha vitaminokat szedsz, de ha ezeket elhanyagolod, már teljesen mindegy, hogy mennyi vitamint tablettát veszel magadhoz.