Egészség

Életet menthet a szakszerű otthoni emlővizsgálat

Az emlőrák a nők második leggyakoribb daganatos betegsége. Hazánkban nyolc hölgyből egynek élete során szembe kell néznie a kórral, amely korai stádiumban felismerve jól gyógyítható. A Semmelweis Egyetem oktatóvideójában az önvizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet Dank Magdolna egyetemi tanár, és az önvizsgálat menetét is megtanulhatják az érintettek.

A Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika Onkológiai Részlegének igazgatója az egyetem honlapján szól arról is, hogy 20-39 éves kor között rutinnak kellene lennie a mell önvizsgálatának, melyet a ciklus ötödik és hetedik napja között célszerű elvégezni.

Az oktatóvideóban lépésről lépésre mutatják be, hogyan kell átvizsgálni a melleket és a hónaljárkot, illetve arra is kitér a szakember, milyen árulkodó jelekre kell különösen figyelni. Ezek többek között az emlők kontúrjában bekövetkező változások, például behúzódás, illetve a pirosság, gyulladás vagy akár az ekcéma.

A 45–65 közötti korosztálynál nagyon fontos, hogyha az érintettek meghívót kapnak az emlő röntgenvizsgálatára, a mammográfiára, akkor mindenképpen éljenek a lehetőséggel, hiszen ezáltal olyan változásokat is észre lehet venni, amelyek még nem tapinthatók. A korai emlőrák gyógyulási esélye egyenlő azzal, mintha a betegség ki sem alakult volna – hangsúlyozza Dank Magdolna, aki szerint társadalmi érdek, hogy az emlőrákot a lehető legkorábbi stádiumában ismerjék fel.