×

Egészség

A digitális kütyük rontják a gyerekek pszichés egészségét

A gyakori digitális multitasking (többféle feladat egyidejű végzése) rontja a gyerekek pszichés egészségét a Luxemburgi Egyetem iskolás korúakkal végzett kutatása szerint. A különböző eszközök és médiumok használatának módja ebben nagy szerepet játszik a szakemberek szerint.

A digitális médiafogyasztás mértékének növekedése különösen a gyerekeknél vet fel kérdéseket. Nem elég azonban csak a képernyő előtt töltött időt korlátozni – emelte ki a Pedro Cardoso-Leite vezette kutatócsoport a PLOS One című tudományos lapban bemutatott tanulmányában.

Freepik.com/pressfoto

Kérdőívek segítségével 118 nyolc-tizenkét év közötti iskolás médiafogyasztási szokásait vizsgálták és megfigyelték, hogyan hat ez többek között a figyelmükre, pszichés egészségükre, alvásukra és iskolai teljesítményükre. Figyelembe vették, hány órát töltenek a digitális eszközök használatával, milyen gyakran játszanak videojátékokat, és milyen gyakran végeznek digitális multitaskingot.

Ezek alapján különösen a digitális multitasking okoz romlást a pszichés egészségben, az alvásminőségben és csökkenti a kitartás képességét. Az intenzív multitaskingot alkalmazó diákok oktatói is jelezték, hogy esetükben gyakoribbak a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra (ADHD) utaló viselkedési jegyek.

Minél idősebbek voltak a gyerekek, annál gyakoribb volt náluk a digitális multitasking.

A játékok azonban nem jártak negatív hatással. A videojátékok használata sokkal inkább a jobb pszichés egészséghez és gyorsabb reakcióképességhez volt köthető. A kutatás szerint a nyolcéves gyerekek átlagosan napi 4,5 órán át fogyasztanak digitális tartalmakat. Tizenkét éves korban ez az idő már 8 óra 14 perc.