Egészség

Szombattól a zárt terekben ismét kötelező a maszk

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezése érdekében szombattól visszatér az év első felében már megszokott maszkviselés a zárt helységekben és az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele.

Szombattól Kötelező a maszk használata például az üzletekben vásárláskor, a bevásárlóközpontokban, a múzeumokban, a színházakban, mozikban, illetve a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén. A kötelező maszkhasználat a tömegközlekedésben továbbra is fennmarad.

(Fotó: MTI/EPA)

Továbbá mindenhol kötelező a maszk viselése, ahol egy üzlethelyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolákban az igazgatókat feljogosítják, hogy döntsenek a maszkviselésről.

A maszkhasználat alól kivételt jelentenek az irodák és a sportolás céljára szolgáló helyiségek.

Gulyás Gergely a friss járványadatokat ismertetve azt mondta, a matematikusok előrejelzései szerint november végén, december elején tetőzhet a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Minden ilyen előrejelzés kockázatos, de sokan azt mondják, hogy már egy héten belül tetőzhet a járvány.

A szakemberek továbbra is azt erősítik meg, hogy érdemi védettséget a koronavírussal – különösen annak delta variánsával – szemben csak és kizárólag az oltás ad.

Gulyás Gergely továbbá elmondta:

minden eddigi felmérés szerint hat hónap elteltével a két oltás általi védettség mérséklődik.

Kijelentette: a járványt akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát. Ha mindenki megteszi ezt, akkor a negyedik lehet a járvány utolsó hulláma, ha nem, akkor újabb és újabb hullámokra kell számítani.

Szavai szerint azok, akik nem oltatják be magukat, saját életük mellett mások egészségét, életét is veszélyeztetik, ezért volt kénytelen a kormány a kötelező maszkhasználatról dönteni.

Beszámolt arról is, hogy a jövő héten, november 22. és 28. között oltási akcióhét lesz az átoltottság növelése és a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Kórházi oltópontokon lesz lehetőség a koronavírus elleni oltás felvételére – mondta, jelezve, ezzel segítenék azok helyzetét is, akiknek a munkaadója kötelezően előírta az oltást.

Hozzátette:

101 megyei és városi kórházban várják 7–19 óra között az oltásra jelentkezőket az oltási kampány keretében. A kórházak emelt kapacitással készülnek, Budapesten pedig különösen nagymértékben emelik az oltópontok számát;

egyes megyékben szakrendelőkben is elérhető lesz a vakcina.

Aki az oltóponton jelentkezik, minden előzetes regisztráció nélkül azonnal megkapja az oltást, legyen az az első, a második vagy a harmadik.

Gulyás Gergely elmondta, ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm, a Szputnyik az egyetlen, ami elfogyott, minden más oltás bőségesen van

Úgy fogalmazott: „mindenkit arra kérünk, hogy érezze át azt a felelősséget, hogy nemcsak a saját személyes egészségéért felel az oltás felvételéről hozott döntés során, hanem mások egészségét is akkor tudja a legnagyobb valószínűséggel megkímélni, ha beoltatja magát.”