Egészség

Kevésbé ismert immunerősítők télire

Ezeket talán te sem elsősorban az immunerősítés miatt fogyasztottad eddig.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

1. Gomba – Sok családban fogyasztják szívesen a gombákat, de az nem köztudott róluk, hogy különleges ízük mellett milyen remek immunerősítők is! Egy 2013-as tanulmány szerzői arra jutottak, hogy az immunsejtek jobban termelődtek azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak szárított shiitake gombát.

2. Probiotikumok – Rengeteget lehet hallani, olvasni a probiotikumoknak az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, és bizony, kis túlzással csodát tesznek az immunrendszerrel is. Ezt egy olyan, korábbi kutatás is alátámasztja, amely szerint a probiotikumot is rendszeresen fogyasztó sportolóknál negyven százalékkal kevesebb volt az influenzás, mint azok körében, akik nem szedtek ilyesmit. Ha már ledöntött a betegség, és antibiotikumot is kell szedned, akkor is mindenképp javasolt probiotikumokat szedni, mert ezek helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szervezet jól tudjon működni.

3. Bodza – Ha már érzed, hogy kezdesz egy kicsit betegeskedni, akkor fordulj ehhez a kedvelt növénykéhez. Egy korábbi kutatás szerint ugyanis négy nappal hamarabb elmúltak a tünetek azoknál, akik bodzaszirupot fogyasztottak.

A már jól ismert immunerősítőkből se legyen hiány a konyhádban: adagold bátran a citrusféléket, a gyömbért, a fokhagymát, a mézet, a teát, a meleg leveseket, a C- és D-vitamint is.