Egészség

Egy jó matraccal alapjaiban változtathatjuk meg az alvás minőségét

Az alvás és a mentális egészség közötti kapcsolat soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. Az alvás minőségének jelentős romlása a világjárvány egyik jellemző következménye. A hazai kutatások megerősítik a nemzetközi tapasztalatokat: nálunk minden vizsgált felnőtt korú emberből közel a fele szenved alvászavaroktól.

A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató vizsgálatai, valamint az alvásszövetség alvásorvosi rendelései arról számolnak be, ha romlik az alvás minősége, azok mind a fizikai, mind a mentális egészségre negatív hatással vannak – írja a hirado.hu.

Az alvászavar leggyakrabban alvatlanságot jelent, magában foglalhatja az elalvási vagy átalvási nehézségeket, a korai vagy éjszakai felébredést vagy a rossz alvásminőséget, a fáradt hajnali-reggeli ébredéseket.

A legjobb védekezés az álmatlanság ellen az alváshigiénia javítása és az ehhez kapcsolódó tevékenységekben való részvétel

– hangsúlyozza a Magyar Alvás Szövetség elnöke, G. Németh György. A jó minőségű alváshoz elengedhetetlen a megfelelő alváskörülmények megteremtése.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza

.

Március 17-én tartják több ország mellett Magyarországon is az alvás világnapját. Ez azért is fontos, mert rámutatnak, hogy milyen fontos a jó alvás – magyarázta. Ezen a napon a világ számos országában orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy bemutassák:

az álmosság és az alvatlanság egyre inkább népbetegség; megelőzésére, kezelésére sokkal több figyelmet kell fordítanunk.

Ugyan mindenki érzi egy fáradtabb reggelen, hogy éjszaka rosszul aludt, de hogy mit lehet az ellen tenni, hogy jobban aludjunk, már kevesen tudják.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Magyarországon először neveztek ki alvás nagykövetet, és a választás általában olyan emberre esik, aki fellépésében, magatartásában és főleg cselekedeteiben ideális alvó – hangsúlyozta G. Németh György a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Idén a választás Havasi Gergő többszörös magyar bajnok kajakosra esett. Havasi Gergő az alvás nagyköveteként fontosnak tartja, hogy

felhívja a figyelmet a megfelelő minőségű alvásra, a saját példáját is felhozva.

Elmondta, huszonkét évesen szívrohamot kapott túlhajszoltság miatt. Anyagi segítségre volt szüksége a sport mellett, így kénytelen volt éjszaka vállalni munkát. Ez odáig fajult, hogy két-három, rosszabb esetben másfél órát tudott csak aludni, de volt olyan eset is, amikor mindössze negyven percet. Másnap pedig két-három edzése is volt. A fáradtságból adódó problémákat pedig kávéval, energiaitallal próbálta kiküszöbölni.

Németh György elmondta, nem szabad azt hinnünk, hogy csak negyven–ötven év fölött lehetnek alvásgondok. Manapság már főként a tinédzserek vannak emiatt fókuszban. Rámutatott azonban arra is, hogy

egy jól megválasztott matraccal sokkal tehetünk a jobb alvásminőségért.

Megdöbbentő adatként ismertette, hogy Magyarországon az átlagos matraccsere tizenkét–tizennégy év, holott már hat-hét évente ajánlott lenne lecserélni.

A címlapfotó illusztráció.