Azoknál az embereknél, akik kávét isznak – akár cukorral, akár anélkül – alacsonyabb lehet a korai halálozás kockázata, bár a szakértők figyelmeztetnek, hogy az eredmény nem feltétlenül magának a főzetnek köszönhető – írja a The Guardian.
Coffee drinkers may be at lower risk of early death, study suggests https://t.co/fsg5FnnzRM
— The Guardian (@guardian) May 31, 2022
Több tanulmány szerint a kávé jótékony hatással lehet az egészségre. A kávéfogyasztók esetében alacsonyabb a kockázata a krónikus májbetegségektől kezdve bizonyos rákos megbetegedéseken át egészen a demencia kialakulásáig.
A kínai kutatók egy friss tanulmányban megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik naponta mérsékelt mennyiségű kávét fogyasztottak, akár cukorral édesítették, akár nem, hét év alatt alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztottak kávét.
Hasonló eredményeket találtak az instant, az őrölt és a koffeinmentes kávé esetében is.
Drinking a few cups of coffee a day — even with sugar — is linked to a lower risk of death, new research shows. https://t.co/QHsxSrz7Uv
— ABC News (@ABC) May 31, 2022
Az Annals of Internal Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány több mint 171 000 résztvevőjének adatain alapszik. A kutatócsoport a halálozási bizonyítványok adatait használta fel, hogy 2009-től kezdődően átlagosan hét éven keresztül nyomon kövesse a résztvevőket, akik közül a vizsgálat időtartama alatt 3177-en haltak meg.
Miután figyelembe vették az olyan tényezőket, mint az életkor, a nem, az etnikai hovatartozás, az iskolai végzettség, dohányzási szokások, a fizikai aktivitás mértéke, a testtömegindex és az étrend, a csoport megállapította, hogy azokhoz képest, akik nem fogyasztottak kávét, azoknál volt a legalacsonyabb a halálozás kockázata, akik cukrozatlan kávét fogyasztottak.
A legnagyobb csökkenést, 29 százalékkal alacsonyabb halálozási kockázatot azoknál tapasztalták, akik napi két és fél és négy és fél csésze közötti adagot fogyasztottak.
A cukorral édesített kávé esetében azoknál is csökkent a halálozási kockázat, akik napi másfél és 3,5 csésze között fogyasztottak. A cukrot használók körében a vizsgált személyek döntő többsége csak egy kanál cukrot tesz a kávéba, ezért a magas cukortartalmú kávékra nem vonatkoznak az adatok.
Naveed Sattar, a Glasgow-i Egyetem anyagcseregyógyásza azonban figyelmeztetett, hogy az eredmények nem egyértelműek. „A tanulmány megfigyelési jellege miatt a következtetések nem véglegesek. A kávéfogyasztók általában jómódúbbak és egészségesebb életet élnek, mint a kávét nem fogyasztók, ez pedig bonyolítja a helyzetet” – mondta a professzor hozzátéve, hogy a genetikai bizonyítékok nem kapcsolják össze a kávét semmilyen fontos egészségügyi előnnyel.
Sattar azt javasolta, hogy a kávé- vagy teafogyasztók nyugodtan maradjanak a kávénál vagy teánál, lehetőleg cukor nélkül fogyasztva, és törekedjenek az egészséges életmódra.