Egészség

A globális felmelegedéssel változik az életterünk és érkeznek a betegségek

A globális felmelegedés a betegségek terjedését is elősegíti egy tanulmány szerint, ugyanis a klímaváltozás megkönnyítheti számos kórokozó agresszívabb terjedését.

A Hawaii Egyetem kutatócsoportja egy összesítő tanulmányban arra a következtetésre jutott, hogy az éghajlatváltozás a kórokozók által okozott betegségek 58 százalékát negatívan befolyásolhatja. Ez a felmelegedés mellett olyan szélsőséges időjárási jelenségeknek is köszönhető, mint az aszályok, árvizek vagy hőhullámok.

Egyre erősebb viharok jöhetnek (Fotó. illusztráció pexels.com)

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egy olyan lista alapján készült, amely világszerte 375 betegséget tartalmaz. Ebben azok a betegségek szerepelnek, amelyeket kórokozók váltanak ki, így például vírusok, baktériumok, de akár növényi pollenek vagy gombák is.

A kutatók a szakirodalmat vizsgálva több mint 1000 olyan elérési útvonalat térképeztek fel, amelyek mindegyike tartalmazott az éghajlatváltozáshoz köthető kórokozót.

Például a hőség – amelyhez 160 egyedi betegség köthető –, vagy az árvizek (121 esetben) elősegíthetik a kórokozók, így a baktériumok, valamint a szúnyogok, kullancsok, illetve más betegségközvetítők terjedését. Ráadásul a szélsőséges időjárás a stressz vagy az alultápláltság miatt gyengítheti az emberi immunrendszert, csökkentve ezzel a fertőzésekkel szembeni védelmet.

A Hawaii Egyetem kutatócsoportja szerint „agresszív fellépésre van szükség az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozása érdekében”, tekintettel a betegségek miatt fenyegető veszélyekre, amelyekért az éghajlatváltozás tehető felelőssé.