Egészség

Hideg kezek és lábak: kell-e aggódnunk?

Télen-nyáron, odakint-odabent olyan hideg a kezed, mintha fáznál? Ne aggódj, sokan vannak ezzel így.

Fotó: Illusztráció (Unsplash.com)

A hideg kezekre a magyarázat a legtöbb esetben meglehetősen egyértelmű. Amikor a hőmérséklet csökken, a végtagjainkban az erek összehúzódnak, lassul bennük a vérkeringés, ergo: az ujjaink fáznak. Amikor belépünk a meleg szobába, az erek újra kitágulnak, a végtagjaink lassan átmelegszenek.

Ha azonban az ujjak tartósan hidegek maradnak, zsibbadnak vagy akár el is kékülnek, akkor a háttérben valamilyen betegség állhat, mint például az alábbiak.

Vashiány: Ha a szervezetben túl kevés a vas, akkor a hiányt a véráramon keresztül kompenzálja a test, így a hőérzet is megváltozik. A vashiány egyszerű vérvizsgálattal feltárható.

Pajzsmirigy alulműködés: Ha a pajzsmirigy túl kevés hormont termel, lelassul az anyagcsere, és ez hidegintoleranciával jár. Összetett, de viszonylag könnyen diagnosztizálható betegség, gyógyszerrel jól szinten tartható.

Raynaud-szindróma: Ha hidegben az ujjbegy, vagy az első két ujjperc a kéz színéhez képest sápadtfehérben vagy kékben „pompázik”, akkor funkcionális keringési rendellenességről lehet szó. A diagnózisért fordulj orvoshoz!

Az ujjaid szokatlanul erős kihűlését okozhatja a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a túl kevés testmozgás, az ásványianyag- és/vagy tápanyaghiány, a túl kevés alvás, a szívelégtelenség; netán túl alacsony vérnyomás, túl sok stressz, depresszió, tartós szorongás, hormonális és anyagcserezavarok, trombózis, alultápláltság és bizonyos gyógyszerek is… Egyszóval számos ok húzódhat meg a háttérben.

Hogy a kellemetlen kézfázást megelőzd, ruházz be vastag kesztyűbe (már fűthetőt is lehet kapni), jobbféle zsebmelegítőbe (van egyszer használatos és akkumulátoros is), vagy egyszerűen szorongass egy csésze forró teát – habár ez kicsit körülményes az utcán sietve…