Egészség

A „Spy-scope” mindenkinek könnyebbséget hoz, orvosnak és betegnek egyaránt

Új endoszkópos rendszert alkalmaz a Semmelweis Egyetem klinikája: az egyszer használatos, nagyon vékony eszköz apró munkacsatornáján keresztül biopsziás fogóval mintát tudnak venni egy szűkületből, vagy elektrohidraulikusan megtörik az epekövet és így távolítják el.

Először végeztek beavatkozásokat a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán egy újonnan beszerzett cholangioszkópos rendszer, az úgynevezett „Spy-scope” segítségével – adta hírül a Semmelweis Egyetem.

Az epeútba és hasnyálmirigy-vezetékbe vezethető, egyszer használatos, vékony, nagyfelbontású endoszkóp a bizonytalan vezetékszűkületek diagnózisában és a hagyományos úton el nem távolítható vezetékkövek kezelésében teremt új lehetőségeket – közölték.

Az egyetem klinikáján egy helyen végzik a diagnosztikát, a jelentős tapasztalatot igénylő minimálisan invazív, illetve intervenciós beavatkozásokat és a nagy kihívást jelentő műtéteket. Most egy új, cholangioszkópos rendszert szereztek be, amely az epeúti és hasnyálmirigy-beavatkozások során alkalmazott vizsgálatok lehetőségét bővíti.

A klasszikus vizsgálat esetén az epeutakat vagy a hasnyálmirigy-vezetéket kontrasztanyaggal töltve röntgensugár alatt követjük, mit csinálunk – magyarázta a portálnak Hritz István, a klinika docense, hozzátéve, vannak olyan vezetékszűkületek, amelyekből hiába próbálnak standard módszerrel mintát venni, annak diagnosztikus értéke alacsony.

Az ilyen esetekben jelent nagy segítséget az új rendszer: a klasszikus duodenoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezethető egyszer használatos, nagyon vékony, nagy felbontású képet biztosító eszköz, amelynek apró munkacsatornáján keresztül biopsziás fogóval mintát tudnak venni egy szűkületből, vagy ha korábban standard módszerekkel nem tudták eltávolítani a köveket, akkor azokat elektrohidraulikusan megtörik és így távolítják el – mondta a szakorvos.

Hritz István kiemelte, hogy az új eszköz használatával sok esetben elkerülhető a műtét, a minimálisan invazív beavatkozás kockázata sokkal kisebb és költséghatékonyabb is.

Szeptember 15-én először, sikeresen hajtottak végre három epeúti beavatkozást az új eszközzel. Két esetben ismeretlen eredetű epeúti szűkület miatt végezték el a speciális cholangioscopiát, és célzottan vettek mintát az epeúti elváltozásokból – a betegeket korábban már vizsgálták, és konvencionális módon vett mintavétellel nem tudták igazolni a szűkület okát.

Egy esetben pedig a korábban többször vizsgált és hagyományos endoszkópos eljárásokkal sem eltávolítható követ cholangioscoppal keresték fel, majd elektrohidraulikusan megtörték, végül darabokban eltávolították. Mindhárom beteg jól van, a beavatkozást követően pár nappal, panaszmentesen hazabocsájtották őket.