Egészség

A magány könnyen betegségekhez vezethet

A magány ugyanis károsan hathat az egészségünkre a szakemberek szerint is – más, amikor valaki egy is egyedüllétre vágyik és más a teljes elszigetelődés. Jó hír azonban, hogy tehetünk ellene.

„A magány negatív hatással lehet a fizikai és a mentális egészségünkre” – mondta Erica Patel, a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa. „Több vizsgálat kimutatta a depresszió és a gyengeség fokozódását, valamint a szív- és érrendszer egészségének csökkenését is ennek hatására, illetve kimutathatóan csökkentheti az immunitást és a magányosan élők korai halálozásának is nagyobb lehet a kockázata.”

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

De mit tehet az, aki egyedül érzi magát? Mutatunk néhány hétköznapi ötletet, amely segítségével felfrissíthetjük a régi kapcsolatainkat vagy újakat is köthetünk.

Leltározzunk: nézzük át az ismerőseink listáját és a telefonkönyvünket lépésről lépésre. Biztosan találunk olyan neveket, akiknek írhatunk, akikkel találkozhatunk.

Új városba költöztünk? Menjünk konditerembe: az egyik legjobb módja, hogy új ismerősöket szerezzünk, ha olyan helyeket keresünk fel, ahol többen megfordulnak egyszerre.

Vegyünk fel új rutint: például járjunk rendszeresen a kedvenc kávézónkba. Már a személyzettel is kialakulhat valamilyen kapcsolat, de a vendégekkel is.

Keressünk új hobbit: biztos van valami klub vagy tanfolyam, ahová már régóta szerettünk volna elmenni, hát tegyük meg most! A közös érdeklődés már egy közös téma a beszélgetés elindításához.

Dolgozzunk csapatban: keressünk olyan munkatársakat, akik segítségünkre lehetnek a munkánkban, a napi teendőink elintézésében.

Önkénteskedjünk: sok emberrel találkozhatunk így is amellett, hogy segítünk másoknak. A közös téma adott, utána pedig beülhetünk valahová beszélgetni.