Egészség

Migrén! Mit egyek, mit ehetek?

A migrénes fejfájás rémálom azoknak, akiknél különböző időközönként megjelenik. Sokszor kiszámíthatatlan, és olyan élethelyzetekben jelentkezik, amikor egyáltalán nem számítunk rá. A migrénes fejfájás sosem kellemes, de vannak ételek, amikkel felvehetjük a küzdelmet ellene.

A szakemberek szerint többek között a zöld színű zöldségek azok, amiket ilyenkor nyugodt szívvel elkészíthetünk magunknak, hogy megelőzzük vagy csökkentsük a kellemetlen tüneteket. A brokkoli és a kelkáposzta például gazdag magnéziumban, ami sokat segíthet fejfájás esetén, emellett a sárga színű zöldségek, mint a répa és a burgonya is hasonló hatással lehetnek a szervezetünkre. De az egyszerű, teljes kiőrlésű kenyér is jótékony hatással lehet ránk a migrénes fejfájás idején.

Az alacsony kalóriatartalmú tejtermékeket is nyugodtan fogyaszthatjuk a nem kívánt fejfájás ideje alatt, hogy csökkentsük a tüneteket, ahogyan a tökmag ropogtatása is jó ötletnek tűnik. Ez utóbbi is a magas magnéziumtartalma miatt ajánlatos nassolnivaló.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Húsok és gyümölcsök

Az állati termékek közül a lazac az első számú favorit migrén idején, a szakemberek emellett a marhamájat és a tojást is javasolják a tünetek kezelésére. De persze más tengeri halak is jótékony hatásúak lehetnek.

A gomba mellett az eper lehet még jó választás, ha a kellemetlen fejfájás esetén étellel szeretnénk javítani a közérzetünkön. Ezek mellett a chiamagvak tűnnek még jó választásnak, valamint minden olyan étel, ami a magas magnéziumtartalom mellett gazdag omega–3 zsírsavakban.