Egészség

Mennyi sört ihatunk, hogy ne legyünk demensek?

Egy tanulmány szerint napi két korsó sör több mint harmadával csökkenti a demencia kockázatát.

A szakértők 25 ezer, 60 év feletti ember alkoholfogyasztási szokásait elemezve megállapították, hogy az agysorvadásos betegség kialakulásának legnagyobb kockázata a leszokóknál áll fenn – közölte a The Sun.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Ehhez képest a napi egy és két italt fogyasztók között a betegség kockázata 38 százalékkal csökkent. A tudósok azt állítják, hogy az alkohol védheti a szívet, amely segít csökkenteni a demencia kockázatát.

Egy másik elmélet szerint csökkenti az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó mérgező fehérjék felhalmozódását.

Louise Mewton, az ausztráliai Új-Dél-walesi Egyetem kutatója az Addiction (Függőség) című folyóiratban írta: „A napi 40 gramm alkohol elfogyasztása – 1,5 deciliter whiskey, 1,5 üveg sör, 4 deciliter bor – alacsonyabb demencia-kockázattal járt együtt az élethosszig tartó önmegtartóztatáshoz képest”.

Nagy-Britanniában alig három éven belül egymillió ember fog demenciával élni.

Annak ellenére, hogy a demencia az Egyesült Királyság legtöbb áldozatot követelő betegsége, még mindig nincs hatékony kezelés a gyógyítására.

Sara Imarisio, az Alzheimer’s Research UK kutatási vezetője elmondta: „Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál az embereknél, akik soha nem fogyasztottak alkoholt, nagyobb volt az esélye a demencia kialakulásának, mint azoknál, akik igen.

Ezek az eredmények összhangban vannak a témával kapcsolatos korábbi kutatásokkal, amelyek szintén azt mutatják, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, valamint a nem ivás is összefügghet a demencia magasabb kockázatával.”