Egészség

Az orvosok nem ajánlják a vitaminbárokat, helyette táplálkozzunk változatosan

Hiányállapotok, gyakori egészségügyi problémák megoldását ígérik a vitamininfúziók, amelyek egyre több hazai egészségügyi szolgáltatónál elérhetők. Az intravénásan, nagy dózisban beadott vitaminok és nyomelemek azonban komoly kockázatot jelenthetnek még az egészségesek számára is – figyelmeztet a Semmelweis Egyetem belgyógyász professzora.

Egyre népszerűbbek itthon is az úgynevezett vitaminbárok, amelyek vitamin- és tápanyag-infúziókat kínálnak azoknak, akik fittebbek, energikusabbak szeretnének lenni vagy szervezetüket erősítenék, legyengült immunrendszerre, másnaposságra, hiánybetegségekre vagy egyszerűen stresszes életmód esetén ajánlanak keverékeket. „Ezek sokszor szélsőségesen nagy dózisban tartalmaznak összetevőket, sőt, beadásuk gyakran teljesen felesleges” – hangsúlyozta Takács István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatója az egyetemi portálnak.

Kijelentette: a megadózisban adagolt vitaminoknak kevés bizonyított előnye van, hátrányuk annál több. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E) lassabban ürülnek ki a szervezetből, ezért esetükben kifejezetten káros, ha egyszerre az ajánlott mennyiség sokszorosát juttatják a szervezetbe.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Egyes D-vitamin-pótlások például az ajánlott napi egység száz-háromszázszorosát is tartalmazzák. Mivel a D-vitamin felezési ideje 19–21 nap (az az idő, amely alatt egy hatóanyag mennyiségének fele kiürül a szervezetből – a szerk.), a szükséges adagot havi alapon érdemes meghatározni. Az egyszeri nagy adag hatása legkésőbb három hónapon belül megszűnik, sőt, így a kívánttal éppen ellenkező hatást érjük el: a hormon a csontokat nem védeni, hanem roncsolni fogja – magyarázta a szakorvos. Közölte: a napi 2000 vagy havi 60 000 egységet nem érdemes és nem is javasolt meghaladni.

Az A-vitamin megadózisban történő adagolása homályos látást, hányingert, gyengeséget, fejfájást okozhat. A C-vitamin normál tartományban lévő szérumszintjének emelésére sincs szükség, nagy adagban történő bevétele a veséket terheli meg, növeli a vesekő kialakulásának kockázatát. Ha bármilyen vitamin- vagy nyomelemhiány merül fel, elsőként annak szérumszintjét kell megmérni a vérben, az orvos ez alapján dönti el, szükség van-e pótlásra – mondta Takács István.

Álláspontja szerint néhány ritka betegségtől eltekintve külön vitaminpótlásra nincs szükség. Magyarországon kiegyensúlyozott táplálkozás mellett még a téli időszakban is hozzájutunk a szükséges tápanyagokhoz, ez alól csak a D-vitamin kivétel, amit pótolni ajánlott.

Néhány kórkép esetében, ilyen például a cisztás fibrózis, a rövidbél szindróma vagy a Crohn-betegség, szükség lehet rendszeres vitaminpótlásra. Ezek ritka állapotok, kezelésük az orvos feladata. Ám még ezen betegségek között sincs olyan, amelynél intravénás vitaminadagolásra lenne szükség. Ugyan a B12-vitamin-hiány kezelésében – orvosilag meghatározott esetekben – injekciót alkalmazunk, de azt izomba kell adni, infúziós pótlás egyetlen vitamin/nyomelem esetén sem indokolt – fejtette ki a szakember.

Megjegyezte: az intravénás vitaminterápiát ajánló cégek többek között azzal érvelnek, hogy éppen a nagyobb koncentrációban történő bevitel – ami szájon át már nem lenne lehetséges – segíti a gyors és hatékony felszívódást és biztosítja a tápanyagok közvetlen sejtekbe jutását. Ez azonban nem helytálló. Ha táplálékkal vagy vitamin tablettával extrém mennyiségű vitamint visznek be, akkor a szervezetnek még van védekezési lehetősége, ilyen például, ha a bélrendszerből nem szívódik fel a teljes mennyiség. Intravénásan beadva azonban ez a védekezési lehetőség is elvész.

A szakorvos kitért arra is: az állításokkal ellentétben az IV-vitamin terápia nem segíti a fogyást – a zsírt nem alakítja energiává, ez leginkább mozgással lehetséges. Bizonyos nyomelemek, például a cink hiánya rontja a sebgyógyulást, a hiányt pótolni kell, de nem óriási adaggal és nem intravénásan. A másnaposságon legfeljebb a folyadék pótlásával enyhít.

Az intravénás vitaminpótlás nem csökkenti tartósan a vérnyomást, nincs öregedésgátló hatása. Bizonyos vitaminok bevitele influenza és koronavírusos megbetegedés alatt és után az orvos előírásainak megfelelően vitaminkészítményekkel pótolható. Gyakorlatilag nem létezik olyan állapot, amely indokolná a vitamininfúzió bekötését – szögezte le Takács István.

Aláhúzta: bármilyen unalmasan hangzik, a vitaminokat változatos étrenddel a legegyszerűbb pótolni. Ekkor a szervezet maga „választja ki” és szívja fel a számára szükséges tápanyagokat, amelyekhez nem izolálva jut hozzá, így szinergikus hatások is segítik a hatékonyabb beépülést.