Egészség

Mit jelentenek az álmaink és hogyan emlékezzünk rájuk vissza?

Az alvás mellett nagyon fontos szerepe van életünkben az álmoknak. Egy-egy visszatérő történet rávilágíthat olyan belső konfliktusokra, félelmekre, amik még nem törtek utat a tudatunkba. De ha mindig jókat, érdekeseket álmodunk, akkor is érdemes elérni, hogy emlékezzünk rájuk.

A tudósok egyébként a mai napig nem térképezték fel pontosan, miért is álmodunk. Sokak szerint az álmok csupán az alvás közben folyó biológiai folyamatok kísérő követkeményei, mások szerint fontos összetevői a velünk történtek feldolgozásának, memorizálásának. Megint mások szerint az álmok segítségével nyerjük vissza pszichológiai egyensúlyunkat, a múltat és a jelent összefonva készülünk fel a jövőre, egyes kutatók véleménye szerint pedig csupán így reagál az agy az elektromos impulzusainkra. Egyetlen elmélet tehát nem magyarázhatja, miért álmodunk, de annyi biztos, hogy fontos funkcióról van szó.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Mitől függ, mit álmodunk? 

Vizsgálatokban is kimutatták, hogy a poszttraumás stresszben, depresszióban szenvedő vagy szorongó emberek gyakrabban tapasztalnak rémálmokat. Minél súlyosabb valaki állapota, annál sötétebbek lehetnek az álmai, ám a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek az éjszakai rémképeket is megváltoztathatják. Az alkohol, egyes drogok vagy épp az emésztési rendellenesség, a demencia, az Alzheimer-kór, az alvási apnoe vagy a nyugtalan láb szindróma is befolyásolhatja, mit álmodunk. Minden, ami megzavarja a normál REM alvásunkat, bizarr és negatív tartalmú álmokat eredményezhet. Ha erőszakos, agresszív álmokat tapasztalunk, és gyakran ezt fizikai mozgás is kíséri, előfordulhat, hogy neurológiai megbetegedés jele. Ugyanakkor rengeteg művész és sportoló vallotta már be, hogy álmában jött rá olyan dallamokra, összefüggésekre, megoldásokra, amikre ébren nem is gondolt. Azok, akik sokat álmodoznak az adott problémáról, sokszor álmukban kaphatnak megoldást rá. Na de mit lehet tenni, hogy ébredés után öt perccel ne felejtsük el, mit is álmodtunk az éjjel?

Kapjuk el álmainkat!

A tudósok nem igazán értik egyelőre azt sem pontosan, miért felejtjük el álmaink nagy részét. Talán direkt így lettünk tervezve, mert ha mindegyiket vissza tudnánk idézi, talán nem tudnánk megkülönböztetni őket valós emlékeinktől. Ennek ellenére egészen sokféle módszert leteszteltek arra, hogyan gyűjthetjük be álmainkat. Kipróbálták az alvásmegszakítós módszert, ám ez végül olyan fáradtságot okozott, hogy elvetették az ötletet. Végül a leghatékonyabbnak az a módszer bizonyult, ami egyszerűen abból áll, hogy elalvás előtt jó sokszor elismételjük magunkban, hogy amikor legközelebb álmodunk, emlékezni is fogunk rá. Furcsának tűnhet, de az esetek közel felében bevált.

Mit szűrhetünk le az álmokból?

Ha visszatérő álmaink vannak, érdemes részletesen lejegyezni őket, és megmutatni egy szakembernek. Ezen túl álmaink sokféle módon gondolkodtathatnak el: megmutathatják, mik foglalkoztatnak minket, milyen kreatívak vagyunk, mik a vágyaink, mitől félünk, mit próbálunk feldolgozni. Vannak gyógyító álmok, mások titokzatosak, lenyűgözőek, és egyfajta rejtélyes módon megmutatják nekünk, kik is vagyunk.