Egészség

Természetes módszerek a ráncok ellen

Az idő múlását elfedő vagy megelőző krémek százai állnak rendelkezésre a drogériákban. Ám ennél sokkal többet is tehetünk bőrünk fiatalságáért. A ráncokat természetes módon is elkerülhetjük.

A ránctalanító krémeken és egyéb kencéken kívül vannak olyan megoldások, amelyek bőrünk fiatalságát megőrzik. Érdemes alkalmazni ezeket, mert teljesen természetesek, semmi mesterséges nincs bennük.

Az első jótanács az, hogy csak langyos vízzel mossuk az arcunkat, a szappant mindeképpen kerüljük, ugyanis lemossa azokat az olajokat is az arcról, amelyek hidratálják. Mindezen túl pedig megváltoztatja a bőr természetes pH értékét. Csak hidratáló lemosóval tisztítsuk az arcunkat. Használhatunk a lemosáshoz teafa olajat is.

A bőrünk hidratáltságát biztosíthatjuk természetes olajokkal, például csipkebogyó olajjal is, amelyben sok természetes A-vitamin van. De remek megoldás az argánolaj és a kókuszolaj is. Ez utóbbi az érzékeny bőrűek számára is jó megoldás, mert gyulladáscsökkentő hatása is van. A száraz bőrre leginkább az avokádó olaj javasolt.

A ráncok megelőzése és csökkentése érdekében érdemes megfelelő mennyiségű fehérjét is fogyasztani. Ugyanis az elfogyasztott fehérjéknek nagy szerepük van a bőr rugalmasságáért felelős kollagén termelésében. Olyan élelmiszereket érdemes beiktatni az étrendünkbe, mint a tojás, csirke, csontleves, húsleves, növények, és halak. Mindezen túl érdemes kollagénnel dúsított italokat is fogyasztani.

A kollagén termeléshez a C-vitamin bevitel is nagyon fontos. Ezt az ételeinkkel is bevihetjük a szervezetünkbe. Iktassunk be az étrendünkbe sok epret, paradicsomot, paprikát, brokkolit, narancsot és káposztaféléket. Például savanyú káposztát. De közvetlenül is felvihetjük a bőrre a C-vitamin, ha feloldjuk vízben. Naponta alkalmazhatjuk.

Jó hír, hogy természetes antioxidánsok találhatók a fekete csokoládéban is. Így ez egy remek alkalom arra, hogy édességet nassoljunk. De az étcsoki kakaótartalma legyen legalább 70 százalékos.

A kurkuma is sokat segíthet az idő nyomainak késleltetéséhez. Adhatjuk reggel a rántottához, tehetjük húslevesbe, indiai ihletésű ételekbe, de akár főzelékekbe is. Ez nem csak a bőrünknek tesz majd jót, hanem az ízületeinknek is.

Végül egy utolsó jótanács. Aludj a hátadon, így nem nem gyűri össze az arcodat a párna se rövid időre se hosszú távon. Érdemes selyem vagy szatén ágyneműt használni, ezek kevésbé hagynak nyomot a bőrön, ha mégis hasra fordulnál.