Egészség

Tévhitek a reggelivel kapcsolatban

Mit reggelizzünk? Kinek higgyünk? Létezik néhány álláspont azzal kapcsolatban, hogy mi számít egészséges és kiegyensúlyozott reggelinek.

A reggeli a legfontosabb étkezés, halljuk gyakran, de tényleg így van ez. Mire kell figyelnünk a reggelinél, milyen ételekkel érdemes a napot kezdeni? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk Györki Niké dietetikustól.

Fotó: unsplash.com/RachelPark

Fotó: unsplash.com/RachelPark

Ahogy a mondás tartja, reggeliz úgy, mint egy király. Mennyire vehetjük ezt komolyan?
– Ebben a közmondásban van némi igazság, bár nem egészen úgy, ahogy a legtöbben gondolnák. Valójában nem a reggeli a napunk főétkezése, legalábbis, ami a mennyiséget illeti. Ilyenkor inkább a minőségen van a hangsúly. Fontos, hogy a lehető legjobb alapanyagokból állítsuk össze a reggelinket. Van pár alapszabály, amit be kell tartanunk. Az egyik, hogy a reggeli mindig tartalmazzon valamilyen gabonafélét, abból is leginkább a teljes kiőrlésű változatot, legyen benne valamilyen teljes értékű fehérjeforrás, például hús, hal, tojás, tej, tejtermék. Ilyen korán se feledkezzünk meg az idényzöldségekről vagy a gyümölcsökről, és minden esetben tartalmazzon a reggelink folyadékot, például ásványvizet vagy egy pohár gyümölcsalapú italt.

Egyesek szerint, aki reggelizik, az egész nap éhes lesz, így sokkal többet eszik, mint egyébként?
– Ez csak legenda. Sajnos a testsúlyuk megtartása vagy a fogyás érdekében sokan alig esznek valamit, azt is a lehető legritkábban. Pedig épp az ellenkezőjét kell tenni ahhoz, hogy megtartsuk az egészséges testsúlyunkat, és szervezetünk se küszködjön. Étkezzünk rendszeresen, 2 ½, 3 óránként, és minden nap indítsunk reggelivel. Így amellett, hogy sokkal energikusabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk, a testsúlyunkat is kordában tudjuk tartani. Hiszen, ha a nap folyamán mindig a megfelelő mennyiségű adagot fogyasztjuk, estére nem leszünk farkaséhesek, és nem rohanjuk meg a hűtőszekrényt a munkából hazatérve – osztotta meg velünk a dietetikus.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Sokan csak egy kávéval indítják a napjukat, ezek szerint ez nem túl jó?
– A kávé önmagában nem alkalmas rá, hogy a szervezetünk energia- és tápanyagigényét kielégítse, azaz nem nevezhető komplett reggelinek. Tehát nem ajánlott csak egy éhgyomorra elfogyasztott kávéval indítani, sőt, ettől csak éhesebbek leszünk. A koffein élénkít ugyan, de önmagában nem biztosít elég táplálékot és energiát. Ha azt szeretnénk, hogy a délelőtti órákra is maradjon erőnk, a kávé mellé együnk egy szendvicset zöldségekkel, illetve igyunk utána egy pohár vizet vagy valamilyen gyümölcslevet/gyümölcsitalt, hiszen a kávénak van egy enyhe vízhajtó hatása – avatott be minket a szakember.

Fotó: unsplash.com/IrinaGadiril

Fotó: unsplash.com/IrinaGadiril

Akkor a délig csak gyümölcsöt együnk elv sem az igazi?
– Nem igazán, ez is egy tévhit. Ahogy azt említettem már többször kell étkeznünk egy nap az egészséges táplálkozás irányelvei szerint, a napi 5-6 alkalom az ideális. A három főétkezésnek, azaz a reggelinek, az ebédnek és a vacsorának komplettnek kell lennie: tartalmazzon állati eredetű fehérjeforrást, teljes kiőrlésű gabonafélét, és lehetőség szerint friss idényzöldségeket, gyümölcsöt. A tízórai és az uzsonna mellé fogyaszthatunk gyümölcsöt vagy gyümölcslevet, valamilyen töltetlen és nem magas sótartalmú kekszet, esetleg joghurtot, kefirt.