Egészség

Emésztési zavar vagy puffadás? Van rá megoldás!

Egy új kutatás szerint a kurkuma segíthet a visszatérő emésztési problémákban. Egy thaiföldi egyetem kutatói több mint kétszáz diszpepsziában szenvedő beteget vizsgáltak, és arra az eredményre jutottak, hogy a kurkuma csökkentette a tünetek súlyosságát.

Kutatások szerint a kurkuma az emésztési zavarokra is gyógyír lehet.

A tudósok úgy vélik, hogy a kurkuma ugyanolyan hatékony lehet az emésztési problémák tüneteinek a kezelésében, mint egy gyógyszer.

A narancssárgás színű fűszerben található kurkumin olyan természetes hatóanyagot tartalmaz, amelynek gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatást tulajdonítanak. Délkelet-Ázsiában már régóta használják gyógyszerként.

A thaiföldi Chulalongkorn Egyetem kutatói 206 18 és 70 év közötti diszpepsziában szenvedő beteget vontak be a vizsgálatba. Egyharmaduk naponta négyszer két kapszula kurkumát kapott, egyharmaduk omeprazolt – egy emésztési zavarokra ható gyógyszer –, míg egyharmaduk mindkettőt.

Mindhárom csoportban hasonló emésztési zavarokkal küszködtek a betegek az 56 napon át tartó vizsgálat kezdetén. Az elemzés kimutatta, hogy a tünetek súlyossága és a fájdalom minden csoportban hasonlóan csökkent.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A kutatócsapat szerint az eredmények indokolttá tehetik a kurkuma alkalmazását a klinikai gyakorlatban, mivel a természetes fűszer előnyösebb lehet a gyógyszeres kezeléssel szemben, mivel az olyan gyógyszerek, mint az omeprazol, hosszú ideig történő alkalmazása a mikrotápanyag-hiány és a fertőzések fokozott kockázatával hozható összefüggésbe.

A szakemberek elismerték, hogy a vizsgálat rövid ideig, kis létszámú csoporton ellenőrizték, de a biztató eredmények hatására nagyobb, hosszú távú vizsgálatot is terveznek végezni.

Délkelet-Ázsiában régóta használják a népi gyógyászatban a kurkumát, amiről úgy vélik, hogy segít a fertőzések leküzdésében, véd az allergiával szemben, fokozza a memóriát és feldobja a hangulatunkat.

A kiemelt kép illusztráció.

Forrás: The Guardian