Egészség

Ne csak a testedet tornáztasd, hanem az agyadat is!

Az idő múlása nem csak a bőrünkön és az egészségünkön hagyhat nyomot, hanem az agyunkon is. Fontos odafigyelni az állapotára ugyanúgy, mint például az izmainknak vagy a csontjainknak.

Az öregedés nem kíméli az agyunkat sem, de nem kell elkeseredni, mert egészen egyszerű gyógyír van rá. A megelőzés, amely annyit jelent, hogy ugyanúgy meg kell tornáztatnunk agyunkat is, mint testünk bármely részét. Így nem csak emlékezni fogunk arra, hogy elzártuk-e a gázt a leves alatt, de életünk minőségét is nagyban javíthatja. Jobban tudunk majd koncentrálni is. Az agytréninget minél hamarabb érdemes elkezdeni, még akkor is, ha nem vagyunk abban a korban és állapotban. Sőt, pont azért.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Az egyik remek gyakorlat meglehetősen kellemes is egyben. Legalább tíz percig hallgassunk nyugtató zenét. Nem kell hozzá feltétlenül leülni vagy lefeküdni. Megtehetjük ezt akár mosogatás közben. A lényege az, hogy a zene serkenti az agy aktivitását és így élesíti a figyelmet. Jobb, mint egy csésze kávé.

A modern kor technikáját is bevethetjük agyunk pallérozása érdekében. Akár egy harminc perces mobiltelefonos vagy internetes játék vagy egy ötlet keresése a világhálón, de még a közösségi oldalak híreinek görgetése is csökkentheti az agy ellustulását. Ezekkel a módszerekkel szintén a koncentrációs képességünket trenírozhatjuk.

Az ember társaslény. Olyannyira, hogy akár az agyi kondícióját is ezzel tarthatja karban idősebb korban. Ugyanis a társas kapcsolatok, mint a barátság vagy a családi kötelékek akár a felére is csökkenthetik – a kutatások szerint – az időskori elbutulás esélyeit. Ehhez nem is kell mást tenni, mind rendszeresen találkozni a barátainkkal és szeretteinket legalább tíz perces beszélgetésre. Ez alatt az idő alatt ugyanis fellendül az agy memóriaképessége és stimulálódik a nyelvi központ. Ennek eredményeképpen serkenti az egészséges új agysejtek képződését. Ráadásul a magány és a feleslegesség érzése is köddé válik.