Egészség

A szaunázás áldásos hatása

Ismerek valakit, aki évek óta még csak náthás sem volt. Nevet, amikor kérdezem, hogy csinálja. Hát én csak szaunázok minden áldott nap – árulja el aztán a titkot.

Ha szoktál szaunázni, valószínűleg tudod, hogy a műfaj egyet jelent az egészséggel. Szaunázás közben az izzadással folyamatosan, természetes módon szabadul meg szervezeted a méreganyagoktól. De javul a vérkeringés, és edződik a szív (szívproblémák és magas vérnyomás esetén mindenképp konzultáj orvosoddal, ha szaunázni szeretnél), lazulnak az izmok, azaz lazul a test és vele együtt a lélek is. A forró levegőnek köszönhetően a kis fa kamrában elpusztulnak a különféle kórokozók: nem véletlen hát, hogy megfázásos betegségeknél kifejezetten ajánlott a szaunázás.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

De ha folyamatosan (hetente kétszer-háromszor) szaunázol, idővel a bőrödön is észreveszed a változásokat, ugyanis a felgyorsult anyagcsere folyamatoknak köszönhetően a „kültakarónk” is rugalmasabb és szebb lesz. És kevés ahhoz fogható érzés van, mint amikor az ember a forró szauna száraz vagy épp nedves gőzéből kilép a mínuszba vagy épp elmerül a 6-10 fokos merülőmedencében. Ha azt gondolnád, hogy ez lehetetlen, csak jussanak eszedbe azok a finnek, akik saját életenergiájukat (a sisut) mindennapos szaunázással majd a jeges tengerben való merüléssel esetleg havas futkározással erősítik.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A szauna pedig nemcsak a test kikapcsolódásáról szól, hanem sokat segít mentális közérzetünkön is. Próbáld csak ki, hogy egy hosszú. fárasztó nap után egy szaunában kötsz ki! Néhány tíz perc múlva mintha a főnököd letolását, a kollégád gúnyos megjegyzéseit, a nehéz ügyfeleket egycsapásra elfújná a forró levegő. Ami pedig egy szauna szeánsszal (felöntésnek nevezik) kombinálva minimum tripla élvezetet is jelent.

Szóval csak próbáld ki, hidd el, a szauna sokkal, de sokkal több annál,  mint amire elsőre számítunk!

(Fotó: illusztráció pexels.com)