Egészség

Óvatosan a gombákkal: ezekre figyeljünk, ha magunk szedjük

A gombák közül aránylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért ha a természetben gombát szedünk, különlegesen körültekintően kell eljárnunk. Az ehető gombákat a mérgezőktől nehéz elkülöníteni, ehhez szakértelem, tudás és tapasztalat szükséges.

Egyes étkezési gombák csak alapos sütés-főzés után fogyaszthatók, mert hőre elbomló méreganyagot tartalmaznak. Fontos tudni, hogy nem csak a mérgező gombáktól lehet megbetegedni. A nem mérgező gombák is megbetegíthetnek, mert a gomba nehezen emészthető és a gombás étel gyorsan romlik – többek között erre hívják fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a figyelmet.

A gombagyűjtésről

Csak olyan gombát gyűjtsünk étkezésre, amelyet már jól ismerünk. Az elöregedett, férges példányokat ne szedjük le, hagyjuk a termőhelyen. A gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik.

fotó: Unsplash/ Harshal Hirve

fotó: Unsplash/Harshal Hirve

A nem ismert gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha valamely ismeretlen gombát mégis el akarunk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől. A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást. A gombaspórákból hosszú sejtfonalak jönnek létre, ezek az ún. hifák. A hifák összessége micéliumot alkot a földfelszín alatt, melynek bizonyos részein olyan dússá válik a hifatömeg, hogy a felszínre törve termőtest jön létre, amely aztán újabb spórákat termel. A termőtest kb. 90 százalékát víz, 1,5–3 százalékát fehérje, 4–6 százalékát szénhidrát alkotja. Ásványi anyagokat, elsősorban káliumot, foszfort is tartalmaznak. A gombák zsírtartalma elenyésző (~0,3 százalék), vitamintartalmuk (D, A, B1) aránylag magas.

Otthoni tárolásról

A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és fogyasztani. Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk! Ha vadon termő gombát szedünk, minden esetben kérjük ki szakképzett gombaszakértő véleményét!

Minden piacon, ahol vadon termő gombát is árulnak, van gombaszakértő. A hétvégi ügyeletek helyszíneiről jó, ha előzetesen tájékozódik. A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik. Ha olyan gombát készít el, melyet nem ismer, érdeklődjön a gombaszakértőtől az elkészítési szabályokról!

Gombás ételek készítése

A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat) levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobjuk el.

Bő, hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk.

Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás, előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést vagy egyéb kellemetlenséget okozhat.

Fotó: Unsplash/ Sandis Helvigs

Fotó: Unsplash/Sandis Helvigs

Ezért például:

  • a tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használjuk fel, s egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük;
  • a szegfűgomba szárát dobjuk ki;
  • az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható;
  • a tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használjuk fel!

A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt. Gombaételt ne tegyünk el a következő étkezésig. Kis mennyiségű maradékot 48 óráig érdemes tárolni! Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatott allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk!

Teendők gombamérgezés esetén

  • Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni!
  • A mérgező gomba nemcsak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is!
  • Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5–6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.
  • Vigyük magunkkal az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!

Ismerjük meg a gyilkos galócát!

Aki gombagyűjtést tervez, legalább a gyilkos galócát ismernie kell! Ez jóízű, szép, de halálosan mérgező gomba. Lemeze fehér, gallérja és bocskora van. Ha csak kis törmeléke is bekerül a gyűjtőkosárba, már mérgezést okozhat! Különösen kifejletlen, zárt, fehér tojás alakú fiatal példányai téveszthetők össze ehető gombák fiatal példányaival.

Ne feledjük!

  • Ha nem vagyunk szakértők, ne gyűjtsünk vadon termő gombát!
  • Ha mégis gyűjtünk, csak a jól ismertet szedjünk le!
  • Minden esetben vizsgáltassuk meg gombaszakértővel a gyűjtött gombát!
  • Minél előbb készítsük és fogyasszuk el a gombát!
  • Bármilyen tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!