Egészség

Irodai nassolás okosan

Mikor belefeledkezünk a munkába, néha nagyon nehezen tudjuk tartani magunkat a megfelelő, kiegyensúlyozott étkezéshez. Pedig egy irodában ülve, szellemi munka végzése mellett legalább olyan fontos az egészséges táplálkozás és a jól kialakított napi rutin, mint a fizikai munkavégzés során. A rendes étkezések mellett pedig arra is érdemes odafigyelnünk, hogy mit nassolunk két fő étkezés, a becsúszó túlórák vagy az esti munkaórák alatt.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Mindannyian ismerjük azt a helyzetet, amikor ebéd után ránk tör a nassolhatnék az irodában, vagy amikor annyira sok a dolgunk, hogy a stresszt egy kis rágcsálással próbáljuk levezetni. Akármennyire is igyekszünk tudatosak lenni, ilyenkor még a legfegyelmezettebb embereknek is becsúszhat néhány egészségtelen étel. Ez apróságnak tűnhet ugyan, de ha nem figyelünk, akár néhány hét alatt is felszaladhatnak ránk a plusz kilók. Mutatunk néhány nassolnivalót, amit bátran eszegethetünk az irodában, és ami garantáltan elűzi a ránk törő farkaséhséget.

Friss gyümölcs és zöldség

A gyümölcs és a zöldség szinte mindig jó választás, de néha nehéz a billentyűzet püfölése közben rávenni magunkat, hogy nekiálljunk például narancsot pucolni vagy egy lédús barackot megenni, hiszen mindent összemaszatolnánk. Felkészülhetünk azonban előre is: szeleteljük fel és dobozban vigyük magunkkal a kedvenc gyümölcsünket, sőt akár egy gyümölcssalátát is mixelhetünk belőle. Pucoljuk meg és vágjuk karikára vagy szeletekre otthon a répát és nyugodtan elrágcsálhatjuk az asztalunknál ülve, anélkül, hogy komolyabb előkészületeket kellene tennünk.

pexels.com/Juan José Valencia Antía

Pirított mandula

Az olajos magvak nemcsak egészségesek, de finomak is, persze, mint minden esetben, itt is fontos, hogy mértékkel fogyasszuk. Ha azonban őrületesen vágyunk valami nassolnivalóra, akkor érdemes bekészíteni egy marék pirított mandulát a fiókunkba és elrágcsálni az asztalunknál. A mandula rostokban, kalciumban és magnéziumban is gazdag, ráadásul szívünk egészségéhez is hozzájárulhat, sőt, hosszú távon a koncentrációt is javítja.

Aszalt gyümölcs

Amikor nagyon vágyunk egy kis édességre, az aszalt gyümölcs segíthet csillapítani a vágyunkat, ha pedig épp uzsonnaidőben vagyunk, egyszerűen csak dobjuk bele egy pohár natúr joghurtba és máris kész a délutáni finomság, ami miatt még bűntudatot sem kell éreznünk.

Fekete csokoládé

Régóta tudjuk, hogy a fekete csokoládénak magas az antioxidáns-tartalma, így jóval egészségesebb, mint bármelyik tejes vagy ízesített csokoládé. Érdemes tehát elrejtenünk egy tábla étcsokit a fiókunkban, és mikor egy kis ébresztőre vagy édességre van szükségünk, törni belőle egyetlen kockát. Figyelünk azonban a mértékre, soha ne faljuk be egyszerre az egészet, és mindig legalább 70%-os, töltelék nélküli csokoládét válasszunk.

Zöldségcsipsz

Otthon is elkészíthetők, de akár már a boltokban is kaphatók különféle zöldségcsipszek, amelyek jól helyettesítik a hagyományos burgonyacsipszet, és biztosan egészségesebbek is annál. Ha mi magunk készítjük, ráadásul teljesen biztosak lehetünk benne, hogy nem került bele semmiféle felesleges adalékanyag, túl sok olaj vagy túl sok só. Semmi más, csak a ropogósra sült cékla vagy édesburgonya, amihez bármikor nyúlhatunk, ha valami sós ropogtatnivalóra vágyunk a nagy hajtásban.

Ropogós csicseriborsó

Egy másik nagyszerű sós alternatíva a fűszeres, sütőben ropogósra sütött csicseriborsó. Ebből szintén elkészíthetünk előre egy nagyobb adagot és bármikor elővehetjük a fiókunkból. Mindig figyeljünk az adagolásra, ha nassolunk, próbáljunk csupán egy-egy marékkal fogyasztani, különben hiába minden odafigyelés, könnyen felszaladhatnak a kilók.