Egészség

Mondjunk nemet a cukorra!

A cukor éppen olyan függőséget okozhat, mint a koffein, így leszokni róla nem könnyű. Ám megéri! És nemcsak azért éri meg, mert sokkal egészségesebbek leszünk, hanem mert a cukor bizony öregít.

Lássuk, milyen káros hatásai vannak a cukor fogyasztásának, és miért érdemes elgondolkozni azon, hogy végleg elhagyjuk. Természetesen teljesen sohasem tudjuk kiiktatni az étrendünkből, hiszen számos gyümölcs és zöldség is tartalmaz valamennyi cukrot, de a kristály- vagy porcukorra a szervezetnek valójában semmi szükségre sincs.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Ráncosítja a bőrt
Ha magas a vércukorszintünk, annak a legárulkodóbb tünete, hogy csökken vagy teljesen megszűnik a bőrben a kollagén termelődés, illetve a roncsolódott kollagének regenerálódása. A kollagén ugyanis az a fehérjefajta, ami rugalmasan és feszesen tartja a bőrt. Szerencsére jó hír, hogy ez a folyamat visszafordítható, ha lecsökkentjük a cukor bevitelünket.

Érzelmi hullámvasutat okoz
A cukor gyorsan megemeli az endorfinszintet, vagyis a boldogság hormont, viszont ez csak ideig- óráig tart. Mikor pedig a cukor kiürül a szervezetünkből, elálmosodunk, sőt levert, szomorú hangulatba kerülünk. Ezért is olyan veszélyes a cukor, mert könnyen rá lehet szokni, hiszen ahogy kiürül a szervezetből, újabb adagra fáj a fogunk.

Azok a leadhatatlan hasi zsírpárnák
A hasi zsírpárnák nagyon sok nő életét megkeserítik, és nem segít rajtuk se a kardió edzés, se a felülések. Pedig a legegyszerűbben úgy szabadulhatnánk meg tőlük, ha cukormentes diétába fognánk. A felesleges cukorbevitel ugyanis elsősorban a hasi zsír lerakódását segíti elő, aminek súlyos egészségügyi vonzata is lehet.

Nagyon veszélyes a májra és a szívre
A cukorban található fruktóz súlyos károkat okoz a májban. Akik túl sok cukrot fogyasztanak, azoknak a májuk körül vastag zsírréteg képződhet. Éppen ezért érdemes a fruktózt minél nagyobb mértékben kiiktatni étrendünkből. A szívre is hasonlóan súlyos hatással van a túlzott cukorbevitel, mert az inzulin hatására az ereket körülvevő izomsejtek gyorsabban kezdenek fejlődni a kelleténél, ez pedig extra nyomást jelent az érfalaknak, ami akár szívrohamhoz is vezethet.