Egészség

Az ülőmunka veszélyei

Nemcsak a mozgásszervekre veszélyes, hanem a belső szervekre is rossz hatással van a folyamatos ülés. Milyen terhelésnek teszi ki a gerincét, aki napi 6–8 órát ül a munkahelyén, és persze otthon is folytatja? Többek között erre a kérdésre is keresték a választ a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Ülünk munka közben és otthon is – talán észre sem vesszük, de gyakran órák telnek el úgy, hogy csak ülünk. Ennek azonban jelentős következményei lehetnek.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza

.

Az ülőmunka és a kevés testmozgás sokféle betegség előszobája lehet. A Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideójából rengeteg ötletet meríthetünk, irodai környezetben végezhető tornamozdulatok sora segíthet lazítani testünk megfeszült részein.

Antal Imre egyetemi adjunktus, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika váll- és könyöksebészeti részlegének vezetője elmondta, a magyarok kétharmada szinte sosem sportol, sőt, a napi ajánlott 10 ezer lépés sincs meg. Ehelyett ülünk a munkahelyünkön, a BKV-n és természetesen otthon is.

A magyar népesség jellemzően napi több mint öt órát ülve tölt el, sokszor a számítógép előtt görnyedve.

Nemcsak nyak- és hátfájdalmat okozhat az ülőmunka közben felvett rossz testtartás, hanem akár a belső szervekre is kihatással lehet, de ínhüvely-gyulladás és teniszkönyök is kialakulhat például a billentyűzettel végzett, sokszor ismételt apró mozdulatok hatására.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek többségének hiányos ismeretei vannak az ülőmunka veszélyeiről. Sőt, a helyes ülés módjáról is

– magyarázta.

Az ülőmunkából adódó mozgásszervi panaszok egyik fő oka a hosszan tartó, statikus, rossz testhelyzet, ami tehát nemcsak a dolgozó felnőtteket, hanem a diákokat is érintheti. A helytelen testtartás felborítja az izmok egyensúlyát:

egyes izmok zsugorodnak, mások megnyúlnak, túlterhelődnek.

Ezért alakulhat ki az állandósuló nyak- és hátfájdalom.

A mozgásszervi problémák másik okát a sokszor ismételt, apró mozdulatok jelentik, mint például a billentyűzet vagy az egér használata. Ezek teniszkönyököt, ínhüvelygyulladást vagy karpális alagút szindrómát is okozhatnak, utóbbi a kéztő fájdalmas, gyakran zsibbadással járó betegsége.

(Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Az ülőmunka káros hatásainak kivédésében a rendszeres sport és a gyógytorna is sokat segíthet, és nagyon fontos az ergonomikus, az emberi test sajátosságaihoz igazított munkakörnyezet kialakítása is. Súlyos panaszokkal azonban mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.