Egészség

Szenvedélybetegek „szabadulástörténetei”

Szenvedélybetegek „szabadulástörténeteit” ismerhették meg a nézők a Dunán látható Jézus és… legutóbbi adásában. Mező Misi műsorvezető a testiség, a játék és az alkohol bűvkörébe került egykori függőkkel beszélgetett, akik hitük segítségével nyertek kiutat.

Mező Misi (Fotó: Ridikül/Tőke Béla)

Mező Misi a Jézus és… műsorvezetője emlékezetes utazásra hívja szombatonként a Duna nézőit. A lélek labirintusában barangolva sorsfordító élethelyzeteket, lelki keresztutakat és minden embert érintő, örök érvényű kérdéseket vizsgál. A nyolcadik epizód hívószava a szabadulás volt, a fogalmat három egykori függő történetén keresztül járták körbe. Balázs életét a pornófüggőség keserítette meg, Zsomboron a játékszenvedély lett úrrá, Beáta pedig egy rossz családi mintát követve az ital csapdájába került.

„Édesanyám alkoholista volt, ezért gyerekként nekem kellett felnőttnek lenni helyette. Amikor felnőttem, sokat szórakoztam, hogy elfeledhessem a nehéz éveket, és ilyenkor annyit ittam, hogy másnap nem emlékeztem arra, mit csináltam részegen” – kezdte az adásban Beáta, hozzátéve, hogy rövid idő alatt elhatalmasodott rajta az ivás iránti szenvedélye, és mivel környezetének rengeteg csalódást és fájdalmat okozott, idővel elfordultak tőle, nem maradt segítsége.

A vallás nem volt része az életünknek, mert édesanyám munkahelyén tiltották a hitgyakorlást, templomba járást. A függőségem legsötétebb időszakában azonban megmutatta nekem Isten, mekkora kegyelme van, és hogy az én bűneimnél az ő szeretete még hatalmasabb. Megtapasztaltam, hogy nincs az a mélység, ahova Isten keze ne érne le” – tette hozzá a Jézus és… szereplője.

A megszólalókat a függőségen túl összekötötte még egy közös kapocs: mindannyian Isten kegyelmének tartják, hogy megszabadultak korábbi rabságukból. A műsor egyik állandó szakértője, Harmai Gábor atya hangsúlyozta, Jézus tanításai arra ösztönöznek, hogy bízzunk Istenben, keressük a belső békét és szabadságot, valamint törekedjünk mértékletességre.

Jézus és… – 2. évad – új epizódok szombatonként 16:05-től a Dunán.

A sorozat korábbi részei és további vallási témájú tartalmak elérhetők a közmédia Bizony, Isten! videócsatornáján.