Egészség

Gyulladáscsökkentők a természetből

A hosszan tartó gyulladások a szervezetben számos komoly következménnyel járhatnak. Ezek ellen sokat tehetünk, hogy elmúljanak, csupán az étrendünkön kell egy kicsit változtatni.

Kétféle gyulladás létezik a szervezetünkben. Az egyiket nevezhetjük jónak, amikor például egy sérülés nyomán keletkezik. Így próbál az immunrendszerünk megvédeni például egy fertőzéstől.

Fotó: Pixabay/ CC0 Public Domain

Van azonban egy másik, hosszan elnyúló alattomos fajta is, amely idővel rombolni kezd a szervezetünkben. Okozhat szívbetegséget, cukorbetegséget, ízületi gyulladásokat vagy akár daganatos megbetegedéseket. Szedhetünk rá gyulladáscsökkentőket, de az étrendünkkel is sokat tehetünk az egészségünkért.

A kurkuma – az egyik legjobb természetes gyulladáscsökkentő. Mindemellett ez az aranysárga fűszer kiváló fájdalomcsillapító is. Hatékony ízületi fájdalmak, fejfejások és izomfájdalmak esetén. Az indiai ételek egyik elengedhetetlen fűszere, ám bele teheted főzelékekbe, ragukba, de még a húsleves is finomabb lesz tőle. Ne felejts el fekete borsot is tenni ilyenkor az ételekbe, mert az segíti a felszívódását.

Használhatod illóolaj formájában, de akkor külsőleg. Keverd össze kókuszolajjal vagy mandula olajjal és kend a fájós területre.

Gyömbér az asztalon (Fotó: illusztráció unsplash.com)

A gyömbér – nem csak arra alkalmas, hogy felturbózza az immunrendszerünket, de megakadályozza a gyulladást is. Érdemes tehát sokszor fogyasztani akár teaként, vagy az ételeinkbe fűszerként. Ne tántorítson el még a kissé csípős íze sem. A teában például citrommal kiegészítve nagyon finom ital lesz.

A borsmenta – nem csak a gyomornak tesz jót, de kiváló gyulladáscsökkentő. Mindemellett fájdalomcsillapítóként is megállja a helyét. Napi egy-két csészényi borsmenta tea gyorsan kifejti a hatását. De külsőleg is alkalmazhatod, de akkor az illóolaját. Keverd össze olíva- vagy kókuszolajjal és kend be vele a fájó részt. hamarosan enyhülést hoz.

gyömbéres tea mézzel, citrommal és borsmentával