Egészség

A szaunázás: áldás

Ismerek valakit, aki évek óta még csak náthás sem volt. Nevet, amikor kérdezem, hogy csinálja. Hát én csak szaunázok minden áldott nap - árulja el aztán a titkot.

Vonakodom, amikor délután öt órakor indulunk el a poprádi élményfürdőbe. Egy napja vagyunk csupán a Magas Tátra lábánál, vagy ahogy Poprádot előszeretettel nevezik, a kapunál. Napközben a havas hegyen voltunk, néztük a hóesést 2000 méter magasan, s bár nem fagytam át, de nem akarom elképzelni, ahogy fürdőruhára váltom a sínadrágomat.  Persze, ha előre tudnám, micsoda szauna paradicsom vár ránk, egyenese a szaunák Mekkája,  nyilvánvaló módon őrülten rohannék.

Mert például jégszobában sem voltam még egy szál bikiniben úgy, hogy közben mégsem fáztam, és olyan forró gőzben sem párolódtam addig, amelyben még egy aprócska mozdulatnak is fájó következményei vannak. De mert pontosan tudom, hogy a szaunázás a világ egyik legjobb módja, az összes szaunát kipróbálom egy este alatt.  És dühöngök, hogy a teljes felfrissülésre, pihenésre miért csak három órát szántunk.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Ha szoktál szaunázni, valószínűleg tudod, hogy a műfaj egyet jelent az egészséggel. Szaunázás közben az izzadással folyamatosan, természetes módon szabadul meg szervezeted a méreganyagoktól. De javul a vérkeringés, és edződik a szív (szívproblémák és magas vérnyomás esetén mindenképp konzultáj orvosoddal, ha szaunázni szeretnél), lazulnak az izmok, azaz lazul a test és vele együtt a lélek is. A forró levegőnek köszönhetően a kis fa kamrában elpusztulnak a különféle kórokozók: nem véletlen hát, hogy megfázásos betegségeknél kifejezetten ajánlott a szaunázás.

De ha folyamatosan (hetente kétszer-háromszor) szaunázol, idővel a bőrödön is észreveszed a változásokat, ugyanis a felgyorsult anyagcsere folyamatoknak köszönhetően a „kültakarónk” is rugalmasabb és szebb lesz. És kevés ahhoz fogható érzés van, mint amikor az ember a forró szauna száraz vagy épp nedves gőzéből kilép a mínuszba vagy épp elmerül a 6-10 fokos merülőmedencében. Ha azt gondolnád, hogy ez lehetetlen, csak jussanak eszedbe azok a finnek, akik saját életenergiájukat (a sisut) mindennapos szaunázással majd a jeges tengerben való merüléssel esetleg havas futkározással erősítik.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A szauna pedig nemcsak a test kikapcsolódásáról szól, hanem sokat segít mentális közérzetünkön is. Próbáld csak ki, hogy egy hosszú. fárasztó nap után egy szaunában kötsz ki! Néhány tíz perc múlva mintha a főnököd letolását, a kollégád gúnyos megjegyzéseit, a nehéz ügyfeleket egycsapásra elfújná a forró levegő. Ami pedig egy szauna szeánsszal (felöntésnek nevezik) kombinálva minimum tripla élvezetet is jelent.

Szóval csak próbáld ki, hidd el, a szauna sokkal, de sokkal több annál,  mint amire elsőre számítunk!