Egészség

Évekkel a tünetek megjelenése előtt diagnosztizálható lehet a Parkinson-kór

Kutatók a mesterséges intelligencia segítségével hoztak létre egy új tesztet, mely alapján évekkel korábban megkezdhető a gyógyszeres kezelés, amely lelassíthatja a betegség lefolyását, vagy esetlegesen meg is akadályozhatja a kialakulását.
A Parkinson-betegség az Alzheimer-kór után a második úgynevezett degeneratív – leépüléssel járó – idegrendszeri betegség. Európában másfél millióra becsülhető a Parkinson-kórban szenvedők száma. Ez a szám a szakemberek szerint 2040-re megduplázódhat. A Parkinson-kór vagy más néven „reszkető bénulás” az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, leépüléssel járó idegrendszeri betegség. Az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, viszont kezelhető.

Egy friss tanulmány szerint egy új vérvizsgálat akár hét évvel a tünetek megjelenése előtt felfedheti a Parkinson-kórt.

A University College London és a németországi Göttingenben található University Medical Center kutatói mesterséges intelligencia segítségével fejlesztették ki az új tesztet – olvasható a Fox News cikkében.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmányban 72 olyan beteg vett részt, akiknél a gyors szemmozgásos viselkedési zavar (iRBD) állt fenn.

Amikor a kutatók gépi tanulással elemezték a betegek vérmintáit, felfedezték, hogy 79 százalékuknál ugyanazok a biomarkerek voltak jelen, mint a Parkinson-kórban szenvedőknél. A következő tíz évben közülük 16 betegnél alakult ki Parkinson-kór.

„A vérben található nyolc fehérje meghatározásával már évekkel korábban azonosítani tudjuk a potenciális Parkinson-kóros betegeket” – emelte ki Michael Bartl, a Göttingeni Egyetemi Orvosi Központ kutatója a sajtóközleményben.

Ez azt jelenti, hogy a gyógyszeres terápiákat potenciálisan már a kora stádiumban el lehet kezdeni, ami esetleg lelassíthatná a betegség előrehaladását, vagy akár meg is akadályozhatná azt.

„Nemcsak egy tesztet fejlesztettünk ki, hanem diagnosztizálni is tudjuk a betegséget a markerek alapján, amelyek közvetlenül kapcsolódnak olyan folyamatokhoz, mint a gyulladás és a nem funkcionális fehérjék lebomlása. Ezen markerek vizsgálatával lehetségessé válik a betegség korábbi diagnosztizálása és időbeni gyógyszeres kezelése” – tette hozzá a német kutató.

Ez a vérvizsgálat kevésbé invazív alternatívája a lumbálpunkciónak (más néven gerinccsapolásnak), amelyet a klinikai kutatásokban gyakran alkalmaznak a Parkinson-kór diagnosztizálására.

A jövőre nézve a kutatók azt tervezik, hogy nyomon követik a kutatásban résztvevőket, hogy megerősítsék a teszt pontosságát, valamint elemezni fogják az olyan genetikai mutációval rendelkező betegek mintáit is, akiknél emiatt nagyobb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. A mesterséges intelligenciával működő vérvizsgálat paradigmaváltást jelent az olyan neurodegeneratív betegségek megközelítésében, mint a Parkinson-kór.

A kiemelt fotó illusztráció.