Egészség

A stresszes élet nyomot hagy a bőrünkön

A bőrünk szépségét és egészségét sok minden fenyegetheti, nemcsak például az időjárás vagy az étrendünk, de az életmódunk is. A kialvatlanság, a túl sok munka, a túl sok feszültség, vagyis a stresszes életmód is meglátszódhat az arcunkon, és ez sajnos nem pozitív irányban változtatja a megjelenésünket. Vagyis fontos, hogy a bőrünk szépsége és egészsége megőrzése érdekében (is) odafigyeljünk az életmódunkra: az étrendünkre, a rendszeres mozgásra és arra, hogy kipihentek legyünk, hogy tudjunk kikapcsolódni és feltöltődni. Mutatjuk, hogyan árthatunk a bőrünknek a túl sok stresszel.

Egy kis stressz még jót is tehet a mindennapok közben, de óvatosan – ha túl sok vagy túl hosszú ideig tartó stressz van jelen az életünkben, az bizony több káros hatással is lehet a szervezetünkre. Többek között a szépségünknek is kárt okozhatunk vele: így árthatunk a bőrünknek a túl sok stresszel.

Relax (Fotó: illusztráció Pexels.com)

Lassabban gyógyul, lassabban regenerálódik

A túl sok stressz hatással lehet az immunrendszerünk működésére. A nem megfelelően működő immunrendszer miatt pedig fogékonyabbak lehetünk a különböző bőrfertőzésekre, vagy a meglévő sérülések, sebek is lassabban gyógyulhatnak a szakemberek szerint.

A kutatások közben megvizsgálták a dolgozó, majd a szabadságról visszatérő emberek bőrét, illetve annak regenerálódási képességét – és megállapították, hogy a stressz hatására a gyógyulás később következhet be.

Száraz, kivörösödött, hámló bőr

Egy nemrég napvilágot látott tanulmány szerint a szorongás, az aggodalom, a feszültség hatására jelentősen csökkenhet a bőrünk természetes nedvességtartalma. A stressz hatására ugyanis lassulhat a hialuronsav-termelődés, ami pedig a bőr kiszáradásához, megereszkedéséhez vezethet.

Ez különösen az érzékeny bőrűekre lehet jellemző, de bárkinél előfordulhat. Fontos, hogy hidratálókrémmel ápoljuk a bőrünket, illetve segítsük a regenerálódását.

Gyorsíthatja a bőröregedést

A stressz hatással lehet a mélyebb rétegekre, a sejtekre. Vagyis ha nagy stressznek vagyunk kitéve hosszú-hosszú ideig, akkor az akár a bőrsejtek élettartalmát is csökkentheti, ami pedig (fokozott) ráncosodáshoz, öregedéshez vezethet. A szorongás, az aggodalom és az idegeskedés hatására tehát gyorsabban öregedhet a bőrünk a szakemberek szerint.

Megváltozhat az arcunk alakja

Ez persze nem azt jelenti, hogy másképp fogunk kinézni, de bizonyos vonásaink megváltozhatnak, és ezzel együtt az összhatás is változhat. A stressz hatására felszabaduló hormonok ugyanis a kollagén ellenségei, a kollagén felel többek között az arcunk feszességéért, az arcunk színéért, általános megjelenésünkért.

A túl sok aggodalom, a túl sok gond miatt például megváltozhat az arckifejezésünk (ráncos homlok, lefelé görbülő ajkak stb.). Ezt rendszeres arcmasszázzsal és megfelelő kozmetikumokkal megelőzhetjük.

Pattanások jelenhetnek meg

A leggyakoribb és leggyorsabban megjelenő tünet, amikor stressz hatására megjelennek a kellemetlen pattanások az arcunkon. Jellemzően az arc alsó részén, az állunk, nyakunk környékén alakulhatnak ki akár begyulladt pattanások is.

Ez többek között a megváltozott hormonháztartás és a legyengült immunrendszer hatása miatt is történhet. Az „űzött”, kialvatlan, szorongással és idegeskedéssel teli életmód miatt könnyen kialakulhatnak a pattanások. Szükség esetén keressünk fel egy bőrgyógyászt a megfelelő kezelés érdekében amellett, hogy megpróbálunk többet pihenni, kikapcsolódni és önmagunkkal foglalkozni.