Egészség

A diabétesz kockázatát tényleg csökkentheti az étcsokoládé?

Szinte hihetetlen mégis, a legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a csokoládé fogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kutatók azonban rávilágítottak arra a tényre is, míg az étcsokoládé számos pozitív változást hozhat az egészségünkre nézve, addig a tejcsokoládé korántsem a legjobb választás

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A BMJ- ben közzétett tanulmány szerint,

az étcsokoládé fogyasztása 21 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét azok körében, akik heti öt vagy több adag étcsokoládét fogyasztanak.

Az étcsokoládé egészséges hatása a szervezetre magas polifenol tartalmának köszönhető, amelyek a növényekben is megtalálható antioxidánsok. Képesek leküzdeni a szervezetben található gyulladásokat, hozzájárulva a szív és érrendszeri egészséghez valamint az agy megfelelő működéséhez.

A kutatók azonban rávilágítottak arra a tényre is, míg az étcsokoládé számos pozitív változást hozhat az egészségünkre nézve, addig a tejcsokoládé korántsem a legjobb választás, ha valami édeshez nyúlnánk. Bár rengeteg ember számára kedvelt, mégis több cukrot és zsírt tartalmaz, amely hosszú távon súlygyarapodáshoz vezethet.

Stephanie Schiff, a Northwell Huntington Kórház dietetikus táplálkozási szakértője az étcsokoládé előnyeit kiemelve javasolja, hogy legalább 60-70 százalékos kakaótartalmú édességet válasszunk. Habár ez sokkal keserűbb, mégis flavonoidokban igencsak gazdag, amelyek a vérnyomást és a koleszterinszintet is kedvezően befolyásolhatják. Mandulával vagy más diófélékkel való fogyasztása pedig segíthet stabilizálni a vércukorszintet is, egészséges zsír és fehérje tartalmával.

Fontos, szem előtt tartani és a kutatók is külön kiemelik, az étcsokoládé mindennek ellenére nem tekinthető csodaszernek a cukorbetegség megelőzésében. Ügyelnünk kell a megfelelő táplálkozásra illetve életmódra is egészségünk megőrzése érdekében, különben hátrányos következményekkel nézünk szembe.

Dr. Nestora Mathioudakis, a baltimore- i Johns Hopkins Medicine diabétesz- szakértője óvatosan közelití meg a témát. Semmiképpen sem szeretné arra buzdítani az embereket, hogy csokoládét fogyasszanak egészségük érdekében. Inkább alternatív flavonoid-forrásokat javasol helyette, mint például a sötét bogyós gyümölcsöket, a teát vagy az almát.

Forrás: New York Post