(Fotó: illusztráció pexels.com)
A BMJ- ben közzétett tanulmány szerint,
az étcsokoládé fogyasztása 21 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét azok körében, akik heti öt vagy több adag étcsokoládét fogyasztanak.
Az étcsokoládé egészséges hatása a szervezetre magas polifenol tartalmának köszönhető, amelyek a növényekben is megtalálható antioxidánsok. Képesek leküzdeni a szervezetben található gyulladásokat, hozzájárulva a szív és érrendszeri egészséghez valamint az agy megfelelő működéséhez.
Eating this sugary treat can lower your risk of diabetes — but the wrong kind will make you fat https://t.co/mA0a7ar9wR pic.twitter.com/JHnGs2hrA5
— New York Post (@nypost) December 5, 2024
A kutatók azonban rávilágítottak arra a tényre is, míg az étcsokoládé számos pozitív változást hozhat az egészségünkre nézve, addig a tejcsokoládé korántsem a legjobb választás, ha valami édeshez nyúlnánk. Bár rengeteg ember számára kedvelt, mégis több cukrot és zsírt tartalmaz, amely hosszú távon súlygyarapodáshoz vezethet.
Stephanie Schiff, a Northwell Huntington Kórház dietetikus táplálkozási szakértője az étcsokoládé előnyeit kiemelve javasolja, hogy legalább 60-70 százalékos kakaótartalmú édességet válasszunk. Habár ez sokkal keserűbb, mégis flavonoidokban igencsak gazdag, amelyek a vérnyomást és a koleszterinszintet is kedvezően befolyásolhatják. Mandulával vagy más diófélékkel való fogyasztása pedig segíthet stabilizálni a vércukorszintet is, egészséges zsír és fehérje tartalmával.
Fontos, szem előtt tartani és a kutatók is külön kiemelik, az étcsokoládé mindennek ellenére nem tekinthető csodaszernek a cukorbetegség megelőzésében. Ügyelnünk kell a megfelelő táplálkozásra illetve életmódra is egészségünk megőrzése érdekében, különben hátrányos következményekkel nézünk szembe.
Dr. Nestora Mathioudakis, a baltimore- i Johns Hopkins Medicine diabétesz- szakértője óvatosan közelití meg a témát. Semmiképpen sem szeretné arra buzdítani az embereket, hogy csokoládét fogyasszanak egészségük érdekében. Inkább alternatív flavonoid-forrásokat javasol helyette, mint például a sötét bogyós gyümölcsöket, a teát vagy az almát.
Forrás: New York Post