(Fotó: illusztráció pexels.com)
A gyömbér Délkelet-Ázsiából származó virágos növényből származik. Remek ízesítésként az édes és sós ételekhez valamint számos egészségügyi előnnyel jár. A Zingiberaceae családhoz tartozik, és szorosan kapcsolódik a kurkuma, a kardamom és a galangálhoz.
A rizóma (a szár föld alatti része) az a rész, amelyet általában fűszerként használnak. Gyakran nevezik gyömbérgyökérnek vagy egyszerűen gyömbérnek.
Használhatunk gyömbért frissen, szárítva, porként, olajként vagy gyümölcsléként. Számos receptben, valamint feldolgozott élelmiszerekben, illetve otthoni gyógymódokban és kozmetikumokban megtalálható.
(Fotó: illusztráció pexels.com)
A gyömbéres mézes tea hozzávalói
- Egy nagyobb szelet friss gyömbér
- 1 citromkarika
- 2 evőkanál méz vagy cukor
- 1 l víz
Felforraljuk az 1 L vízben a felszeletelt kis kocka gyömbér darabkákat nagyjából 10 percig, majd ugyan ennyi ideig állni/hülni hagyjuk, hogy összeérjen. Ezután hozzáadjuk a cukrot vagy a mézet és a citromot. Tökéletes immunerősítő, a téli időszakban megfázás esetén ajánlott.