Egészség

Kulcsfontosságú ásványi anyag: a magnézium

A magnézium javíthatja a hangulatot, az alvást, az edzésteljesítményt, valamint a vércukorszint szabályozását és még sok mást. A magnézium kulcsfontosságú az agyunk megfelelő működéséhez és a testünk számára. Bizonyos ételek tartalmaznak magnéziumot, mint például a különféle diófélék és leveles zöldségek, illetve magvakban és babfélékben.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A magnézium fogyasztásnak számos előnye van, mivel a magnézium az egész szervezetben megtalálható érdemes gondoskodni a megfelelő bevitelről, a testünk minden sejtje tartalmazza ezt az ásványi anyagot, és szüksége van rá a működéséhez. A szervezetben lévő magnézium körülbelül 60%-a csontjainkban található, míg a többi az izmokban, a lágyszövetekben és a folyadékokban, beleértve a vért is.

  • Energiatermelés: az élelmiszer energiává alakítása
  • Fehérjeképződés: új fehérjék létrehozása aminosavakból
  • Génfenntartás: segít a DNS és RNS létrehozásában és javításában
  • Izommozgások: segíti az izomösszehúzódást és a relaxációt
  • Idegrendszeri szabályozás: a neurotranszmitterek szabályozása, amelyek üzeneteket küldenek az agyban és az idegrendszerben

Felvetődik bennünk a kérdés, hogy vajon minden nap lehet-e szedni magnéziumot?

A magnézium fogyasztás napi javasolt mennyisége 310-320 mg a nőknél és 400-420 mg a férfiaknál.

Ha más gyógyszereket vagy táplálék kiegészítőket szed, a legjobb, ha orvosával vagy gyógyszerészével egyeztet, annak érdekében, hogy megelőzze az esetleges mellékhatásokat.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Ezeknek az ételeknek jelentős a magnéziumtartalma:

  • tökmag
  • chiamag
  • főtt spenót
  • mandula
  • kesudió
  • főtt bab
  • főtt edamame bab
  • főtt barna rizs
  • főtt lazac
  • avokádó

 

(Fotó: illusztráció pexels.com)