Ha van gyümölcs, ami tökéletesen testesíti meg a nyarat, az biztosan a sárgabarack. Aranyszínű, zamatos, édes, mégis frissítő – ráadásul nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem a testünknek és a bőrünknek is rengeteget ad. És ez nem csak holmi gasztromítosz: a táplálkozástudomány és a bőrgyógyászat is megerősíti, hogy a sárgabarack igazi szezonális szuperétel.

(Fotó: Unsplash)
1. Búcsút inthetsz a puffadásnak
A sárgabarack bővelkedik rostban, méghozzá oldható és oldhatatlan típusban is. Ez azért fontos, mert segíti a bélmozgást, támogatja a hasznos bélbaktériumokat, és megszünteti a nyári puffadás egyik fő okát: a folyadékvisszatartást.
„A barack javítja az emésztést, főleg aszalt formában segíthet a székrekedésen is”
– mondja Laura Parada táplálkozási szakértő. Egy kis tálka barack tehát nemcsak finom desszert, hanem természetes megkönnyebbülés is.
2. A természetes vízhajtó
A káliumban gazdag sárgabarack természetes vízhajtóként működik, így segít eltüntetni az ödémás, feszítő érzést a testből. Ráadásul a benne lévő almasav és citromsav is támogatja az emésztést, különösen, ha kissé éretlenebb barackot választunk, hiszen akkor ezek az anyagok még nagyobb mennyiségben jelen vannak benne.
3. Minimális cukor, maximális élvezet
Sokan a gyümölcsöktől a cukortartalmuk miatt tartanak, de a sárgabarack ebben is kivétel: alacsony fruktóztartalma miatt bátran fogyaszthatják azok is, akik érzékenyek a cukorra, puffadásra hajlamosak, vagy figyelnek a kalóriabevitelre. Egy nagyobb barack mindössze 20 kalóriát tartalmaz és már három is elég egy teljes napi gyümölcsadaghoz!
4. Bőrbarát béta-karotin
A gyönyörű narancsos szín nemcsak mutatós, hanem rendkívül hasznos is: a sárgabarack színe a béta-karotinból ered, amely A-vitaminná alakul a szervezetben, és segít abban, hogy a bőröd ellenállóbb, hidratáltabb és simább legyen.
„A benne található pigmentek serkentik a melanin termelését, így felkészítik a bőrt a napozásra”
– mondja Dr. María José Crispín bőrgyógyász. Napbarnított szín és természetes ragyogás? A barack segít ebben is!
5. Boldog pocak = boldog agy
Kevesen gondolnák, de a barack a mentális egészséghez is hozzájárul.
„A rostban gazdag táplálkozás elősegíti a bélmikrobióta működését, mely során olyan anyagok keletkeznek, amelyek csökkentik a gyulladást az agyban és támogatják az érzelmi stabilitást”
– magyarázza Irache Alonso gyógyszerész.