Az egyik legnépszerűbb ehető dísz a szaloncukor, ami valószínűleg minden karácsonyfán megtalálható, vagy ha nem is arra felakasztva, akkor az alatt egy tálban. Az ízek és a csomagolások sokszínű kínálatából mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet. Vagy el is készíthetjük, és akkor tényleg olyan ízű és csomagolású cukorral díszíthetjük a fánkat, amilyennel csak akarjuk.
Hozzávalók
- 50 dkg (fehér vagy barna) cukor
- víz
- csokoládé
- vaj
Elkészítés
A cukrot és körülbelül 10 kanál vizet egy edénybe tesszük, és folyamatosan kevergetve főzzük, a forrástól számítva körülbelül még 8 percig. Próbaként egy kanálnyit tegyünk egy tányérra, s ha a massza sűrűsödik és keményedik, elkészültünk a cukorral. Vegyük le a tűzről.
Az ízesítéshez adjuk hozzá körülbelül 10 deka csoki és 10 deka vaj olvasztott és összekevert elegyét, de ha más ízre vágyunk, a csoki helyett adhatunk hozzá kókuszreszeléket, fahéjat, diót vagy pisztáciát.
Az elkészült masszát előbb rúddá sodorjuk, majd ha kihűlt, tetszés szerinti nagyságú darabokra vágjuk. Vonjuk be olvasztott csokival, és hagyjuk, hogy kihűljön. Csomagoljuk tetszés szerinti színes papírba, majd mehetnek is a fára!

Fotó: iStock.com/KaterynaSednieva
Csupa cukor, csupa pasztell
A habkarika már inkább békebeli dísz, de azért még mindig előfordul néhány otthonban. Ráadásul a habkarika is lehet mindenféle színű, főleg, ha mi magunk készítjük el.
Hozzávalók
- 1 tojásfehérje
- 5 dkg porcukor
- ecet
- ételfesték
Elkészítése
Adjuk a tojásfehérjéhez a cukrot és néhány csepp ecetet. Forró gőz felett verjük nagyon kemény habbá a tojásfehérjéket. Tehetünk bele néhány csepp ételfestéket (amilyen színűt/ízűt szeretnénk). Ezután tegyük nyomózsákba, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben nyomjunk köröket vagy cseppeket, és 80 fokon szárítsuk körülbelül másfél, két órán keresztül.
Puha és omlós mézeskalács
A mézeskalács ugyanis nemcsak az ünnepi asztal dísze lehet, hanem a karácsonyfáé is. Akármilyen formájút is készítünk, vagy bármilyen dekorációt festünk rá, elég, ha egy tű segítségével átszúrjuk, és egy cérna segítségével fel is akaszthatjuk a faágra.

Fotó: iStock.com/merc67
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 30 dkg porcukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 tasak mézeskalács-fűszerkeverék
- 30 dkg margarin
- 250 ml méz
- 3 db tojás
A mázhoz
- 2 db tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
Elkészítés
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a tojásokat, a mézet és egy kevés olvasztott margarint. Gyúrjuk össze alaposan, majd az elkészült masszát osszuk három egyforma részre. Nyújtsuk ki egyenként azokat körülbelül egyujjnyi vastagságúra. Szaggassuk ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 fokon süssük, de ne szárítsuk ki!
A mázhoz a tojásfehérjét verjük fel félig, majd adagolva adjuk hozzá a porcukrot, és verjük keményre. Adhatunk hozzá ételszínezőt!
Pop-corn, dió, mogyoró
Pop-corn-füzért készíteni nem nagy ördöngösség: az elkészített, kipattogtatott kukoricát kell egy hosszú spárgára felfűzni egy tű segítségével, és máris készen vagyunk vele. De a pop-corn-koszorú sem sokkal bonyolultabb!
A kreatív üzletekben vásárolható arany és ezüst festékekkel befesthetjük a diót és a mogyorót, ami szintén jól mutathat a karácsonyfánkon.