Konyha

Különleges és egészséges: ezért érdemes kelbimbót enni

A kelbimbónak nincs túl jó híre, a legtöbben idegenkednek tőle íze miatt, a gyerekek is csak addig találják érdekesnek a kis golyókat, amíg meg nem kóstolják őket. Pedig a kelbimbó tele van fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, változatosan elkészíthető, ezért érdemes beépítenünk az étrendünkbe.

Alacsony kalóriatartalma miatt eleve ajánlott a kelbimbó minden egészséges életmódot élő embernek, de ami miatt igazán kiemelkedik, az magas C- és K-vitamin-tartalma. A téli időszakban mindennél nagyobb szükségünk van az immunerősítő C-vitaminra, a K-vitamin pedig segíti a kalcium beépülését a csontokba. Minél több egészséges zöldséget, köztük kelbimbót eszünk, annál inkább csökkentjük a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás vagy a cukorbetegség esélyét. A keresztesvirágú zöldségek, amik közé a kelbimbó is tartozik, kéntartalmú vegyületeiknek hála a rák kockázatát is csökkentik. A kutatások szerint a nyelőcső-, a prosztata- és a hasnyálmirigyrák, valamint a melanoma esetében is nagy segítséget nyújt a kelbimbó a küzdelemben. Ha ez még nem lenne elég, a növény zöld színét adó klorofill is rendelkezik rákellenes hatással.

Fotó: iStock.com/GwylanAnna

Fotó: iStock.com/GwylanAnna

Rengetegféleképpen elkészíthetjük, beletehetjük a zöldség- vagy húslevesbe, kiváló köretként, de a rakott kelbimbó is egy különlegesen finom és tápláló egytálétel, tökéletes szombati ebéd vagy hétköznapi vacsora.

Kevesebb csonttörés

A zöldségben található K-vitamin nagyon fontos szervezetünk számára. Segíti a kalcium beépülését a csontokba – magában a növényben is található kalcium –, így azok erősebbek lesznek, és bizonyítottan kisebb lesz az esély baleset esetén a törésre. Mivel a K-vitamin a véralvadásban is fontos szerepet játszik, azok, akik vérhígítót szednek, előbb beszéljék meg orvosukkal, fogyaszthatnak-e kelbimbót, és ha igen, mennyit.

Segít a cukorbetegség ellen

A kelbimbóban található alfa-liponsav csökkenti a glükózszintet, miközben növeli az inzulinérzékenységet. Ez nagyon jó hír a cukorbetegeknek vagy a betegségre hajlamos embereknek. Ha tehetjük, és orvosunkkal is megbeszéltük, együnk minél többet ebből az értékes zöldségféléből.

Élesebb látás

A kelbimbóban található sok A-vitamin és C-vitamin nemcsak az immunrendszert támogatja, de a szem állapotán is javít. Védelmet nyújthat a szürkehályog kialakulása ellen, ráadásul nemcsak egészségesebb, de szebb kinézetet is köszönhetünk neki. A C-vitamin erős antioxidánsként védi a bőrt az öregedéstől, csökkennek a ráncok, a kollagéntermelés fokozódik, így fiatalosabban nézhetünk ki – nem is szólva a kelbimbó alacsony kalóriatartalmáról, aminek köszönhetően a vágyott alakot is elérhetjük.

Fotó: iStock.com/bhofack2

Fotó: iStock.com/bhofack2

Hogyan illesszük az étrendünkbe?

Mivel gazdag C-vitaminban, ezért érdemes minél frissebb kelbimbót beszerezni a piacon, és minél kevesebb ideig párolni a zöldséget. Minél kisebb golyókat választunk, ízük annál édesebb, állaguk pedig kevésbé fás. Ha tehetjük, használjuk fel azon melegében, de ha a hűtőben tárolnánk, tegyük bele előbb egy külön zacskóba. A kelbimbót egyébként nemcsak párolva fogyaszthatjuk, de sütve is, párosítsuk balzsamecettel, dióval és szőlővel. Egy másik elkészítési mód során olívaolajjal, őrölt borssal és fokhagymával forgassuk össze, majd süssük meg. Próbáljuk ki egy másik alkalommal pirított pekándióval és avokádóval társítva. Ha először próbáljuk ki, milyen ízű, tálaljuk tejföllel és sajttal, amik lágyítanak a zöldség ízén, vagy fogyasszuk tésztával és tejszínnel összeforgatva egy könnyű csirkés húsételhez.