Konyha

Aranyló fűszer Indiából – A curry jótékony élettani hatásai

Akik szeretik az indiai konyhát, valószínűleg pontosan tudják, milyen kellemesen pikáns ízt kölcsönöz a fogásoknak a sárga curry. Ízesíthetjük vele a csirkét, a sárgaborsó-főzeléket vagy a zöldséges rizst, és amellett, hogy élvezetes kulináris élményt nyújt, az egészségünkre is fantasztikus hatása van.

A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből honosították a britek – írja a Wikipédia. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény, a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. A curry a tamil kari szónak egy túlságosan leegyszerűsített változata, melynek szósz, mártás a jelentése. A curry az angolok révén vált általános kifejezéssé, amit mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmeztek.

https://www.instagram.com/p/BeMvpkgDZMX/?tagged=currypowder

Gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, emésztést javító hatások

A pozitív élettani hatásokat főként kurkumin nevű összetevőjének köszönheti, amely erős antioxidáns hatással bír. Az ájurvédikus gyógyászatban például nagyon népszerű alapanyag, hiszen csökkenti a szervezetben a gyulladásokat, erősíti az immunrendszert, sőt, a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Kutatók szerint az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésének sikerességében is szerepet játszhat ez a fűszer. Indiában nagyon kevés alzheimeres megbetegedést tartanak számon, és ez összefüggésben lehet azzal, hogy ott nagy mennyiségben fogyasztják a curryt. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a curry rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának csökkentéséhez. De a emésztésre is jó hatással van – a hagyományos currypor olyan összetevőkből áll (például kurkuma, római kömény, koriander, fahéj, fekete bors, gyömbér), amelyek külön-külön is segítik az emésztést.