Konyha

Olíva, szezám, szőlőmag: alternatív olajok a konyhában

Néhány évtizeddel ezelőtt egy magyar háziasszony választhatott: olajjal vagy zsírral főz. Szerencsére ma már egyre több helyen elérhetők más növényi olajok, amelyek ráadásul egészségesebbek is.

Olívaolaj

Bár kétségtelenül drágább az étolajnál, érdemes a hidegen sajtolt, extraszűz verziót megvásárolni belőle. Nem véletlenül használták már ősi civilizációkban is, tele van antioxidánsokkal, gyulladásgátló anyagokkal, szívbarát összetevőkkel, és még sorolhatnánk. Bizonyos szívbetegségek, a demencia, a depresszió és a túlsúly kialakulásának kockázatát csökkenti. Nemcsak főzéshez, de haj- és bőrápoláshoz is nyugodtan használhatjuk, kiválthatjuk vele hajpakolásunkat és testápolónkat is. A konyhában tésztákhoz, salátákhoz, rizottókhoz a legjobb, de ha megszokjuk jellegzetes ízét, bármihez hozzáönthetünk belőle egy kicsit. A túlhevítést viszont az extraszűz olívaolaj nem bírja jól, sütéshez használjuk inkább a finomított verziót.

Fotó:iStock.com/dulezidar

Fotó:iStock.com/dulezidar

Kókuszolaj

Szobahőmérsékleten vagy hűtőben vajjá szilárdul, a testmelegtől és a tűzhelyen pedig felolvad. A legtöbb krémnek ez az alapanyaga, érdemes egy adaggal a fürdőszobában is tartani, kiválóan hidratál. Itt is választhatunk a hidegen sajtolt, szűretlen, finomítatlan, igazi kókuszillatot árasztó változat és a finomított között, ez utóbbinak nincs kókuszillata, semlegesebb olajként tartjuk számon. Fogyasztása belülről teszi szebbé a bőrt, segíti az emésztést, megzabolázza a koleszterinszintet, laurinsav-tartalma segíti az immunrendszer működését, és magas hőmérsékleten is használhatjuk. Telített zsírból igen sokat tartalmaz, ami miatt sokan idegenkednek használatától. Kismértékben viszont nem igazán árthat, főleg, ha figyelembe vesszük jó egészségügyi hatásait.

Kanolaolaj

A legegészségesebb olajok között tartják számon, hazánkban csak most kezdjük megismerni. Telített zsírból elképesztően keveset tartalmaz, ám omega-3 zsírsavból annál többet. A kanolamagok préselésével nyerik ki a növényből, s bár a repcéből nemesítették, a kanolaolaj nem azonos a repceolajjal. Közepesen jól bírja a hőt, ideális sütéshez, pároláshoz, leggyakrabban indiai és mexikói ételekhez használják.

Szezámolaj

Ennek is kétféle változatát különböztetjük meg: a halvány színű szezámmagokból hidegen sajtolt olajat főleg Indiában és a Közel-Keleten használják, gazdag kalciumban, más ásványi anyagokban, B-vitaminokban, nagyon egészséges, jól bírja a hőt, íze közepesen erős. A másik, a fekete szezámból nyert olaj ugyanilyen egészséges, de erősebb ízű, kiemelkedőbb aromájú, inkább az ázsiai konyha szereti. Akárhogy is, érdemes beépítenünk étrendünkbe hidegen és melegen is, a legújabb kutatások szerint gátolja a melanomasejtek növekedését is.

Fotó: iStock.com/AlexPro9500

Fotó: iStock.com/AlexPro9500

Szőlőmagolaj

Franciaországban használják a leggyakrabban, de hazánkban is kezdünk ráérezni az ízére. Elképesztően egészséges, csökkenti a koleszterinszintet, gazdag linolénsavban, rostokban, esszenciális zsírsavakban, antioxidánsokban. Védi a szívet, a szemet, az agyat, gátolja az öregedést, bőrre vagy hajtövekre kenve fiatalító hatású. A magas hőmérsékletet is kibírja, íze pedig semlegesnek mondható.

Tökmagolaj

A férfiak egyik legjobb barátja, mert csökkenti a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást, a koleszterinszintet, nem is beszélve az emésztés, a húgyutak és a szív egészségének elősegítéséről. Gyulladásgátló anyagok és vitaminok is bőven találhatók benne, sokak szerint depresszió vagy rossz hangulat ellen is kiváló. Salátákhoz, húsokhoz, szószokhoz is nyugodtan használhatjuk.